Photo: Pixabay

Znate li uopće koliko bakterija imamo u svom tijelu, a da nismo ni svjesni?

Autor: Iva Hanzen

Možda ste već čuli o probavnim mikrobima, flori, bakterijama i gljivicama. Ono što te riječi opisuju su bilijuni i bilijuni jednostaničnih organizama koji rastu i bujaju duboko u našem probavnom sustavu i od temeljne su važnosti za zdravlje našeg imunosnog sustava. Ti  organizmi žive u delikatnoj ravnoteži i ovisno i tome čime ih hranimo oni ili rastu i napreduju ili umiru.

Unsplash

Taj bogati vrt mikroorganizama znanstvenici nazivaju ‘mikrobiomom’ čime se potvrđuje činjenica da te mikrobne stanice u ljudskog tijelu brojčano premašuju ljudske stanice deset naprema jedan. Razmislite na trenutak o tome – zapravo smo načinjeni od više bakterijskih stanica, nego od ljudskih. Bakterijski vrt čiji smo domaćin može biti težak od  200 grama do 1, 4 kilograma, ovisno o spolu, veličini i zdravlju probave.

Unsplash

Činjenica je da su naša tijela zapravo hodajuća skloništa koja štite taj svijet mikroba, a mi smo samo njihovi skrbnici. Na nama je da budemo dobri domaćini i pobrinemo se da su gosti u našoj probavi dobro zbrinuti. Inače bi se mogli pobuniti i uništiti mjesto koje su posjetili. No, moderan čovjek je tu pred izazovom. Nekoliko generacija konzumiranja jako prerađene hrane rezultiralo je osiromašenim bazenom zdravih bakterija koje se prenose s  majke na dijete. No, tu su i drugi faktori, poput stresa. Zato moramo paziti na to što unosimo u svoje tijelo jer hrana nije samo hrana, nego i glavni partner u obrani protiv bolesti, a o tome da treba minimalizirati stres da i ne govorimo.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.