Unsplash

Znanstvenici napokon došli do zaključka: Evo zašto starimo

Autor: Iva Hanzen

Jedni tvrde da su za starenje odgovorni geni koji određuju kojom brzinom tijelo stari i koliko ćemo živjeti. Drugi tvrde da u genima nije sve te da možemo utjecati na gene, odnosno na svoj DNK. Ovi potonji pobornici su teorije prema kojoj je za starenje ‘kriv’ način života zbog kojeg se DNK oštećuje brže ili sporije, što direktno utječe na to hoćemo li živjeti dulje ili kraće. Izgleda da su i jedni i drugi u pravu, a da uzrok starenju leži u kombinaciji genetskog naslijeđa i stila života. U svakom slučaju, riječ je o prirodnoj pojavi koju je nemoguće zaustaviti.

Unsplash

I premda je starenje po definiciji progresivni gubitak tjelesnih funkcija popraćen povećanim rizikom od degenerativnim bolesti, nova istraživanja tvrde da se može starjeti tako da se ne ostari previše. No, pritom moramo održavati tjelesnu, socijalnu i duhovnu aktivnost, dakle trebamo se umjereno baviti sportom, raznoliko jesti i družiti se s ljudima koji nam ne štete psihički i razvijaju naše potencijale.

Unsplash

Naravno da proces starenja podiže zdravstvene rizike, no itekako možemo utjecati na to da dugoročno ostanemo zdravi i aktivni. Naime, danas znamo da bolesti i smanjena aktivnost, što se nekad smatralo neizostavnim dijelom starenja, više nisu nužnost. Možda se onda ne bi trebali zapitati zašto starimo, nego kako starimo i učiniti nešto po tom pitanju.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.