FOTO: Getty Images

ZDRAVOM PREHRANOM DO ZDRAVOG SRCA: Ovo su namirnice koje čuvaju najvažniji mišićni organ u našem tijelu

Autor: Dnevno

Loše prehrambene navike, tjelesna neaktivnost i podložnost stresu doprinose razvoju bolesti srca i krvožilnog sustava, a ignoriranje znakova i simptoma bolesti vrlo lako može rezultirati stvaranjem krvnih ugrušaka, začepljenjem arterija i na koncu srčanim udarom. Najlakši put do zdravog srca su zdrave i pravilne prehrambene navike, a ovo su četiri skupine namirnica koje će vam taj put uvelike olakšati:

1. MAHUNARKE

FOTO: Vitamini.hr

Mahunarke poput graha, slanutka i leće iznimno su zdrave za srce i djeluju kod prevencije bolesti srca. Slanutak je pravi izvor topivih vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Grah i leća bogati su folnom kiselinom, koja pomaže pri obnovi crvenih krvnih zrnaca. Prehrana bogata grahoricama čini žile elastičnijima, što doprinosi i nižem krvnom tlaku. Prednost ovih namirnice jest i u obilju antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv upala koje dovode do razvitka bolesti srca. Grah ima visoku energetsku i biološku vrijednost i preporuča se za prehranu do 3 puta tjedno, dok je leća bogata kalcijem, kalijem i magnezijem i pomaže pri snižavanju krvnog tlaka. Svakako ih pokušajte uvrstiti u vaš plan prehrane.

 

2. ORAŠASTI PLODOVI


FOTO: znanostblog.com

Bademi, orasi, lješnjaci, pistacija – uz to što su odlične grickalice, bogati su prirodnim vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i obiljem vitamina E. Učinkovito smanjuju razinu kolesterola u krvi i štite stjenke arterija. Svi koštunjavi plodovi snažno djeluje u prevenciji arteroskleroze i dobar su izvor kalcija. Orahe, bademe, lješnjake, pistaciju i ostale orašaste plodove konzumirajte kao međuobrok i vaše će srce biti veoma zahvalno. Bademe i orahe možete lagano zapeći u pećnici, to će im smanjiti gorčinu i poboljšati okus,

 

3. BOBIČASTO VOĆE

FOTO: Adiva.hr

Bobičasto voće sadrži veliku količinu antioksidansa i polifenola koji pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Borovnice čine bogat izvor antioksidansa, obiluju vlaknima i vitaminom C te sadrže visoku razinu spojeva koji proširuju arterije i pospješuju protok krvi. Bobičasto voće najbolje je konzumirati kroz smoothie napitak. Isprobajte smoothie od chia sjemenki, borovnica i jogurta. Jednako kao i borovnice, jagode sadrže spojeve koji proširuju arterije i pospješuju rad kardiovaskularnog sustava. Savjetujemo vam da pripremite smoothie od jagoda, cikle i đumbira. Maline su, također, bogate vlaknima, vitaminom C i polifenolima, koji smanjuju rizik od srčanog udara i bolesti srca. Napravite smoothie ili ih stavite u zobene pahuljice ili jogurt, pa uživajte u zdravom doručku ili pak međuobroku.

4. RIBA

FOTO: 123RF

Masna i polu-masna riba obogaćena omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava – aritimije i ateroskleroze. S godinama arterije otvrdnjuju i tako ograničavaju protok krvi, a upravo omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju elastičnosti žila. Za zdravo srce najbolje i najučinkovitije su masne ribe poput lososa, sardina i skuša. Uvrstite ribu u svoj jelovnik i pripremajte ju 2-3 puta tjedno.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.