Pixabay

U OVOME JE TAJNA: Pet začina za ravan trbuh i tanki strukić

Autor: Dnevno.hr

Začini ne služe samo za poboljšanje okusa hrane, već su i odličan izvor važnih hranjivih tvari, stoga su glavni sastojci svih dijeta. Doduše, oni sadrže i kalorije, no ne u količini dovoljnoj da vam ugroze dijetu. Neki od začina smanjuju apetit povećavajući osjećaj sitosti. Dodatna prednost je ta što oni mogu biti prirodna alternativa farmaceutskim dodacima prehrani, piše miss7zdrava.

Zahvaljujući svom sastavu, svi začini donose određene dobrobiti organizmu, a u periodu dijete naviše su od pomoći oni koji izazivaju termogeni učinak. Riječ je o začinima koji podižu temperaturu tijela, pospješuju sagorijevanje masti i ubrzavaju metabolizam. Time pomažu u smanjivanju masnih naslaga. Naravno, ne preporučuju se samo u vrijeme dijete, već i inače u standardnoj prehrani. Krucijalni začini za vaše bolje, vitkije i zdravije ”ja” su: cimet, kurkuma, đumbir, kajenski papar i crni papar.

Cimet
Omiljeni božićni začin zapravo je unutrašnja kora drveta iz porodice lovora, a razlikujemo dvije srodne vrste, kineski (Cassia) te cjenjeniji i zdraviji cejlonski cimet. Osimo što sadrži antioksidanse i djeluje protiv infekcija, ovaj začin pomaže i u regulaciji šećera u krvi stimulirajući proizvodnju inzulina. Također, suzbija apetit i čini vas sitima dulje vrijeme. Cimet se kod nas više koristi u kolačima, a u Aziji u glavnim jelima. Njime možete posuti zobenu kašu, pomiješati ga sa svježim sirom ili jogurtom, čak i pivom, a možete ga staviti i u marinadu za meso.

Kurkuma
Nazvana još i indijskim šafranom, kurkuma je najpoznatiji sastojak slavne mješavine začina pod imenom curry i daje joj karakterističnu žutu boju. Koristi se za niz zdravstvenih teškoća, a što je ovdje još važnije, sprečava akumuliranje masnih stanica te potiče stanice da stvaraju nove mitohondrije koji razgrađuju hranjive tvari, uključujući masti. Njime možemo posuti meso prije pečenja nemasne piletine koja je česta u dijetnim kuharicama, a može se i umiješati u variva, primjerice s lećom. Svoje optimalno ljekovito djelovanje kurkuma razvija kad se poprži na ulju i kad je u kombinaciji s crnim paprom. Može se konzumirati i kao napitak kad se pomiješa s vodom ili mlijekom.

Pixabay

Đumbir
Biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine, primarno je poznata po blagotvornom utjecaju na probavu i upale, ali je i pomoćnica u održavanju tjelesne težine. Naime, đumbir je odličan prirodni lijek za glavne uzroke nakupljanja masnih naslaga, a to su prejedanje, manjak vježbanja i stres. Đumbir ograničava proizvodnju kortizona, hormona koji se pretjerano izlučuje pri kroničnom stresu te može povećati masne naslage na trbuhu.

Kajenski papar
Ovaj se začin zapravo ne bi trebalo nazivati paprom jer s ostalim vrstama papra nema ništa zajedničko. Dobiva se mljevenjem kajenske papričice koja pripada srednje ljutim papričicama. Kao i ostali termogeni začini, kajenski papar obuzdava apetit, ubrzava metabolizam i pomaže u izgaranju kalorija, a za sve to zaslužan je njezin aktivni sastojak capsaicin. Ako volite pikantan okus, dodajte ga u umake i mješavinu za paniranje.

Crni papar
Nama najmanje egzotičan i najjeftiniji začin u ovom popisu iako se uzgaja u tropskim krajevima, osobito blagotvorno djeluje na probavu, a njegova opna sadrži fitonutrijente koji sudjeluju u razbijanju masnih stanica. U ajurvedskoj medicini čaj od crnog papra koristi se upravo za gubljenje kilograma. Slaže se s mnogim jelima, a ako pretjerate s njim, jelu dodajte malo mlijeka ili jogurta, oni će ga neutralizirati.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.