Što učiniti ako vas ugrize? Nikako nemojte usisati otrov!

Autor:

Toplije vrijeme izmamilo je na sunce ljude, ali i zmije. Stručnjaci savjetuju da ih se ne dira. Uostalom, zmije se uglavnom boje ljudi pa bježe.

Ipak od 15 vrsta u Hrvatskoj tri su otrovnice – poskok, riđovka i planinski žutokrug. Kako se ponašati kada naiđemo na zmiju, a kako ako nas ugrize?

Bliski susreti s omraženim gmazovima u ovo doba godine sve su češći. No veća je vjerojatnost da je riječ o potpuno bezopasnoj zmiji, nego otrovnici.

Od 15 vrsta zmija u Hravtskoj samo su tri potencijalno opasne- poskok, riđovka i planinski žutokrug.

“Sve tri otrovnice su karakteristične, do 90 cm dužine, imaju zdepasti oblik tijela i redovito imaju rombe ili cik cak šare duž tijela”, objasnio je Ante Karanušić, poznavatelj zmija.

U splitskom KBC serum se koristi oko pet puta godišnje. Ove sezone nije još zabilježen nijedan slučaj.

“Ti se ugrizi događaju slučajno. Uhvatite se za granu, prolazite, ugazite na zmiju koja je skrivena i ona ugrize. Zapravo je najbolje ne poduzimati ništa veliko. Možda lagano podvezati mjesto ugriza i uputiti se u najbližu zdravstvenu ustanovu da se dobije odgovarajuća terapija”, kaže prof.dr.sc. Ivo Ivić specijalist infektolog KBC Split.

Osim što stručnjaci savjetuju da zmije ne dirate, u slučaju ugriza – nikako ne usisati otrov!

“U principu možete kroz usisavanje otrov unijeti kroz usta, kroz sluznicu, najbolje imobilizirati ud, ne micati se, sa većim pulsom ide brže širenje otrova, pa cijela priča sa rastvaranjem tkiva”, napominje Karanušić.

U prirodi se trebate kretati oprezno i u adekvatnoj obući, a kod susreta sa zmijom najbolje je pustiti da ide svojim putem, piše rtl.hr.

ZAŠTO SU TRUDNICE OTPORNIJE NA VIRUS? Ministar otkrio: ‘Priroda se posebno pobrinula za majke!’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.