Bentham Science

SPASONOSNI FLAVONOIDI: Evo kako ovi spojevi dramatično smanjuju rizik od raka!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prirodni spojevi obično nađeni u mnogom voću i povrću su među najmoćnijim tvarima koje u našem dijetnom arsenalu služe za borbu protiv mnogih oblika raka.

Flavonoidi  su evoluirali u zaštitne mehanizme kod mnogih različitih biljaka i igraju ključnu ulogu u sprječavanju bolesti kod ljudi. Naše tijelo koristi ove moćne hranjive tvari kako bi ublažilo upale, snizilo krvni tlak i borilo se s učinkom starenja zbog slobodnih radikala.

Novo istraživanje pokazuje nadu u sposobnost flavonoida u borbi s rakom i njihovu potrebu u vašoj dijeti kako bi imali optimalnu zaštitu protiv bolesti.

Studija je pokazala značajno smanjenje rizika za mnoge vrste raka. Rezultati studije objavljeni u časopisu „Ishrana i rak“ koja je provedena u Italiji kroz posljednjih 20 godina pokazala je kako je dijeta bogata flavonoidima igrala ključnu ulogu u sprječavanju raka. Sudionici studije s najvećim unosom flavonoida pokazali su 44% manji rizik od oralnog raka i 40% manju priliku za razvijanje raka ždrijela. Mogućnost dobivanja raka crijeva smanjena je za trećinu a također je primijećeno smanjenje mogućnosti raka grudi, jajnika i bubrega.

Autori studije pripisali su svoja otkrića moćnim antioksidantskim,  anti-mutagenim i anti- proliferativnim svojstvima dijetalnih sastojaka koje su konzumirali sudionici istraživanja. Oni zaključuju: „Pronalasci iz ove velike mreže talijanskih studija nepobitno dokazuju zaštitničku ulogu flavonoida kod raka gornjeg probavnog trakta.


Osobe svjesne zdravlja htjet će iskoristiti prednost ovih esencijalnih hranjivih tvari kako bi postigli optimalnu zdravstvenu zaštitu. Ubacite neke od ovih ukusnih opcija u svoju prehranu svakoga dana kako bi smanjili rizik mnogih smrtonosnih vrsta raka.

Donosimo vam listu namirnica i trava koje su manje skupi način da dobijete ove moćne pigmente biljaka. One mogu biti manje poznate i egzotične od slavnih borovnica i nara, ali su od velike dobrobiti. Ključ je koristiti pravi dio biljke, kao što je navedeno na popisu, kako bi dobili punu dobrobit.

Svakodnevna hrana bogata flavonoidima:

  • Luk (glavica)
  • Salata (cijela biljka)
  • Bosiljak (list)
  • Brusnica (plod)
  • Češnjak (glavica)
  • Zelje (list)
  • Kelj (list)
  • Kelj pupčar
  • Koraba (mladica)
  • Špinat (list)
  • Šparoge (korijen)
  • Komorač (plod)
  • Soja (sjeme)
  • Crveni grah (cijela biljka)
  • Grašak
  • Adzuki grah (sjeme)

Svakodnevne trave bogate flavonoidima:

  • Kopar (sjeme)
  • Čaj (cijela biljka)
  • Bosiljak (list)
  • Majčina dušica (cijela biljka)
  • Cayenne (plod)
  • Korijander (plod)
  • Metvica-paprena (cijela biljka)
  • Kamilica (cijela biljka)
  • Anis (sjeme)

Autor:Z.G./Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.