Foto: Hippopx

RAZBIJANJE MITOVA: Ovo su najčešće zablude o karcinomu dojke

Autor: Dnevno

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke i zato podsjećamo na sve što je važno znati je o ovoj zloćudnoj bolesti protiv koje se možemo zaštiti isključivo pravovremenom prevencijom. Iako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, on je još uvijek na prvom mjestu ženskih fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Glavna prevencija ove bolesti jest točna informacija. Uvijek pitajte liječnika sve što vas zanima, jer glupog pitanja nema kada se radi o vašem zdravlju.

Ovo su tri najčešće zablude, koje žene stvaraju o raku dojke

1. MOŽE SE SPRIJEČITI

Netočno, zbog toga što se ne zna što ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini su način da joj se uspješno suprotstavi.

2. JEDINO ŽENE S GENETSKOM PREDISPOZICIJOM OBOLIJEVAJU OD RAKA DOJKE

Oko 70 % oboljelih žena nije imalo genetskih predispozicija. Toj opasnosti izložene su apsolutno sve žene, a rizik se s godinama, nažalost – povećava.

3. LIJEČENJE MOŽE BITI KOBNIJE OD SAME BOLESTI

Kemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživjelih. S otkrivanjem naprednijih lijekova mnoge se neugodne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.