Unsplash

Ovu biste namirnicu trebali jesti cijelo ljeto ako želite biti fit! Jeftina, a gotovo nula kalorija!

Autor: Iva Hanzen

Na šparoge ste sigurno već krajem proljeća naišli, šetajući se po supermarketima i tržnicama, no moguće je da vas je odbila njihova cijena. To ne bi trebao biti razlog da ne uvedete više ovih vitkih ljepotica u svoju prehranu jer je visoka cijena koja prati šparoge prolazna. U travnju i svibnju svežanj šparoga obično stoji oko 30 kuna, no već u lipnju njihova cijena ozbiljno pada pa svoj svežanj ove zelene poslastice možete naći već za 15 ili čak 10 kuna.

Unsplash

Neka vas u naumu da kupite šparoge ne spriječi ni naizgled sitno pakiranje jer od samo jedne vezice šparoga i tek kojeg krumpira može napraviti nekoliko litara kremaste juhe, dok se od omleta sa šparogama može najesti gotovo četveročlana obitelj. Također, neka vas ne obeshrabri ni činjenica da su šparoge u svom gornjem dijelu mekane, a u donjem tvrde, jer i za to postoji trik. Ljudi obično tvrđi dio bace, no ako donji dio ogulite kao što biste ogulili bilo koje povrće od njegove kore, shvatit ćete da se i donji dio može jesti, a sve što trebate jest oguliti tvrdu koru, kao što biste, recimo, učinili sa svježim krastavcima ili krumpirima. Jedino što ćete taj donji dio možda trebati kuhati koju minutu dulje od ostatka, no to ne čini značajnu razliku jer se šparoge ionako skuhaju za pet do deset minuta. Brza priprema je, dakle, još jedan dobar razlog da cijelo ljeto uživate u šparogama.

Unsplash

Treba reći da šparoge rastu kao samoniklo bilje uz priobalno područje, gdje se počinju brati već u ožujku. Naravno, one jesu manje i tanje od onih uzgojenih koje ćete češće naći po supermarketima, no obje vrste jednako su dobar izbor. Također treba naglasiti da, premda češće nailazimo na zelene šparoge, postoje i one bijele. Razlika između njih je samo u načinu uzgoja i malčice u okusu. Naime, kada se uzgajaju bijele šparoge, one se prekrivaju crnom polietilenskom folijom na visini 10 do 20 cm kako bi mogle nesmetano rasti. No, kako rastu bez sunca, ne stvara se biljni pigment, klorofil, pa ostaju bijele. Za razliku od zelenih, nježnije su, mekše i aromatičnije, no ujedno su i skuplje pa je možda bolje da se držite klasične zelene verzije. Svakako treba uzeti u obzir da šparoga, bez obzira na to o kojoj vrsti govorimo, ima izuzetno malo kalorija, samo 43, što je čini idealnom za pripremu laganih, zdravih jela i sigurno će se uklopiti u vaš režim prehrane, pogotovo ako želite skinuti koji kilogram ili se borite s dijabetesom.

Unsplash

Uz to su odlične za našu jetru, bubrege i pluća, što dokazuju svojim velikim postotkom mineralnih tvari i vitamina, poput vitamina C, B6 i A. Što se tiče minerala, najbogatije su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem, a sadrže i dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. I, konačno, ako ih ne nađete na tržnici, ne zaboravite da ih uvijek možete kupiti u konzerviranoj verziji.

Autor:Iva Hanzen
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.