Screenshot

OVO JE ČUDESNO! 105-godišnji japanski liječnik iznenadio savjetima za dug život: Spavanje i redoviti obroci su GLUPOST!

Autor: S.V.

Za najpoznatijeg japanskog liječnika Shigeakija Hinoharu, koji je s lakoćom doživio 105. godinu, slobodno možemo reći da je prekršio sva poznata pravila o dugovječnosti.

Hinohara je, nažalost, umro 18. srpnja 2017. godine, što je u cijelom Japanu izazvalo veliku žalost jer je  ovaj mudri liječnik smatrao nacionalnim blagom i čovjekom zaslužnim za zdrav život japanskih građana koji spadaju među najdugovječnije u svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima jer je mirovinu smatrao prvim korakom do smrti.

Također, nije vjerovao da životni ritam (redovita prehrana i san) pridonose kvaliteti života te je smatrao da je pozitivna energija ono što čovjeka čini zdravim. Tvrdio je i da za dugovječnost morate zadržati dječju zaigranost i znatiželju te da si općenito ne dopustite odrastanje.

Evo njegovih zlata vrijednih 10 savjeta za dug život:

Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja:

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se igrali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.

Čuvajte se debljine

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primjer, za doručak pio kavu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žličicom maslinova ulja. Vjerovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu. Za ručak je jeo mlijeko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i rižu. Dvaput tjedno jeo je govedinu.

Planirajte unaprijed!

Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, čak je i planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako veselio Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživio, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimist, što je isto vrlo važna stavka za dugovječnost.

Ne morate otići u mirovinu ako ne želite

“Nakon 65. godine počeo sam volontirati. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan, i uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ako čovjek želi raditi, neka radi. Ako ne želi, neka ide u mirovinu i posveti se onome što želi raditi.

Dijelite znanje i vještine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dječice u školi do ozbiljnih biznismena i liječnika. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala i po 90 minuta. Imao je običaj govoriti kako ga stajanje čini snažnim.

Nemojte vjerovati svemu što kaže liječnik

Doktor Hinohara smatrao je da liječnici ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da ga, ako im liječnik propiše terapiju ili neki pregled, pitaju bi li to isto preporučio svojim bližnjima. Ako bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati nepotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i glazba imaju veliki utjecaj na ozdravljenje, puno veći nego što to misli medicina.

Uvijek koristite stepenice i sami nosite svoju prtljagu

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvijek i svuda idite stepenicama i trudite se nositi svoju prtljagu sa sobom. Hinohara je cijeli život išao stepenicama i uvijek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje svakodnevna su vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. To je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila “Abt Vogler”, poema Roberta Browninga. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte glazbu, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte u prirodi…

Bol je misteriozna…

Najučinkovitiji način da prevladate bol je zabava. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebali raditi odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i glazbu koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.

Ne gomilajte materijalne stvari

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara u posljednjem od deset zlatnih principa dugovječnosti.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.