Pixabay/Ilustracija

NIJE BEZAZLENO! Posljedice blagdanskog prejedanja mogu biti strašne

Autor: Dnevno

Blagdansko prejedanje sa sobom nosi velike posljedice. Kad se pred vama nađu šunka, jaja, francuska i kolači teško se zasutaviti pa su opuštenost i blagdansko veselje najčešće izlike za ništa drugo nego prejedanje.

Prosječan blagdanski objed iznosi 6 000 kalorija zato je povratak na posao s ovog produženog vikenda za mnoge pomalo i stresan. No, ima pomoći za neumjerenost u jelu i piću. A čini se da su Hrvati već naučili na svojim greškama. Pogotovo Zagrepčani, njih 116 koji su prije 3 godine zbog prejedanja zatražili hitnu medicinsku pomoć.

“Ja bih rekla da za jedan obrok možemo pojesti čak dnevnu količinu hrane. A to je otprilike dvije, dvije i pol tisuće kalorija u jednom obroku”, kazala je Diana Gluhak Spajić, mag. nutricionizma.

Upravo zbog prejedanja, zagrebačka je Hitna imala više od 100 intervencija prije tri godine. Posljedice nisu nimalo bezazlene, jer osim želuca, najviše pati krvožilni sustav, piše RTL.

“Klasični problemi vezani za bolove u trbuhu, bilo da se radi o nekakvom akutnom gastrititsu, upali stijenke želuca ili upali gušterače koja je jedna ozbiljna bolest”, napominje Ljupka Hitrova iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Ove godine još nisu imali ni jedan slučaj. Ali, čini se da su građani našli način kako da u hrani uživaju, pa i prekomjerno, bez tegoba.

Bilo da je riječ o blagdanskom ili uobičajenom obroku – pravu mjeru je lako odrediti i bez vage.

Jedan dlan bi trebao biti veličina obroka crvenog mesa, bijelog dlan s prstima, a riba cijela.

Količina  zelenog povrća su dvije šake, a kruha jedna. No, oni koji su za Uskrs s jelom ipak pretjerali, nutricionistica upozorava, detoksikacija nije spas.

“Detoksikacija je medicinski termin rješavanja točno određenog toksina. Tako da smisla od toga nema. I nemojte sad kad ste u blagdanima u jednom šoku prejedanja raditi drugi šok za organizam, a to je izgladnjivanje”, napominje nutricionistica Gluhak Spajić.

Umjerenost u jelu i tjelovježba jedina je prava formula zdravlja.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.