Screenshot, Izvor: Express.hr

Male tajne velikih kuhara: ‘Prati ili ne prati rižu?’ Evo odgovora!

Autor: Dnevno

Mišljenja o tome treba li prati rižu prije kuhanja ili ne, često su oprečna. Pakiranje  može sadržavati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja. Zagovornicima pranja riže prije kuhanja je to glavni argument, jer žele ukloniti nečistoće s nje, ali i zato što ne žele da im jelo bude ljepljivo. Oni koji ne peru rižu prije kuhanja, tvrde da to ne čine, jer se prethodnim pranjem, ispire okus riže.

Tko je u pravu? Prati ili ne prati rižu, pitanje je sad?

Evo odgovora: ako planirate kuhati rižoto, nipošto nemojte prethodno ispirati rižu, jer kako otkrivaju kulinarski eksperti, nestat će škrob, koji daje kremastu teksturu rižotu.

Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što svjetliji. Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.