PIXAVAY/MAX PIXEL

ŽENE, SADA JE JASNIJE: OVO je razlog zbog kojeg muškarci duže boluju od gripe?

Autor: P.A.

U prosjeku ženama je za oporavak potreban dan i pol, dok su muškarcima potrebna tri dana

Na Sveučilištu u Oxfordu provedeno je zanimljivo istraživanje. Naime, rezultati istraživanja su pokazali kako muškarci teže podnose gripu od žena, a osim što je teže podnose, dže se i liječe.  U prosjeku ženama je za oporavak potreban dan i pol, dok su muškarcima potrebna tri dana.

Studija je analizirala podatke posljednjih šest godina koji pokazuju da su muškarci češće hospitalizirani zbog gripe nego žene, te da ih više i umre. U posljednje vrijeme je i termin “muška gripa” postao sveprisutan, pa je uključen u oksfordske i cambridgeovske rječnike.

Oksfordski rječnik pojam “muške gripe” definira kao “stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osjećaju muškarci, a koje se odnosi na pretjerivanje u ozbiljnosti problema”. Istraživanje je pokazalo i kako muškarci često imaju klasičnu bol u prsima, a žene “atipične” simptome, kao što su mučnina i kratak dah. Ponašanje muškaraca je tako kod simptoma prehlade i gripe u skladu s tim kako bolest na njih utječe.

U novoj studiji, znanstvenici tvrde da cjepivo protiv gripe izaziva jaču reakciju i nastanak više antitijela kod žena. Stoga je moguće i da testosteron ima određenu ulogu u tome zašto je reakcija kod muškaraca slabija. Pokazalo se, inače, i kako stanice inficirane gripom, koje se nalaze u nosu žena, su izloženeženskom hormonu estradiolu. Na taj način smanjuju imunološku reakciju, što nije slučaj kod muškaraca.

Simptomi gripe inače uvelike ovise i o imunološkoj reakciji tijela, stoga se i smanjeni imunološki odgovor kod žena može objasniti i slabijim simptomima bolesti.

Autor:P.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.