Pixabay

LIJEČNIK OBJAŠNJAVA: U zdravom tijelu, zdravi seks!

Autor: dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 3. kolovoza 2018.

Oko 10 milijuna Amerikanaca je danas impotentno - otprilike jedan od devetorice. Oni nisu u mogućnosti postići i održati erekciju dovoljnu za spolni odnos. Međutim, riječ je o muškom problemu koji je čak u 90 posto slučajeva - izlječiv!

Procjenjuje se da je oko 10 milijuna američkih muškaraca impotentno; otprilike jedan od devetorice. Oni nisu u mogućnosti postići i održati erekciju dovoljnu za spolni odnos. „Stvarna tragedija je ipak u tome što čak 90 posto tih muškaraca, možda, pate nepotrebno“, kaže poznati njujorški urolog, Douglas Whitehead.

Veliki znanstveni pomaci na ovom području učinjeni su zadnjih godina. Možda najveći je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impotencije imaju prije fizički, nego psihički uzrok. Postizanje erekcije je kompliciran proces koji zadire i u hormonalni, neurološki i krvožilni sustav. Funkcionalne poteškoće u bilo kojem od tih sustava, mogu rezultirati izostankom erekcije.

Međutim, muškarac, potišten i zabrinut zbog seksualnog neuspjeha, nije sklon uzeti to u obzir. On će, vjerojatno, pretpostaviti da je njegov problem psihičke prirode, koji će nestati sam od sebe ili će zahtijevati konzultaciju kod psihoterapeuta kojem se on, možda, ipak, neće željeti povjeriti. Rezultat u oba slučaja je da takav muškarac neće zatražiti liječenje.

Zaobiđite liječnike ‘stare garde…’

No, problem još više komplicira neznanje nekih liječnika o novim mogućnostima liječenja koje danas stoje na raspolaganju. To je posebno slučaj s liječnicima iz „stare garde“. Muškarac, možda, na koncu i skupi hrabrost da kaže svom liječniku o problemima koje ima s erekcijom, ali od njega obično čuje neku zgodnu kliširanu dosjetku, u stilu – „…da sve dobre stvari moraju jednom doći svome kraju“. Ono što bi liječnik, u stvari, trebao kazati je, da gdje postoji želja, obično postoji i rješenje, kao izlaz iz te situacije.

Danas postoje velike mogućnosti da se pronađe fizički uzrok oboljenja i da ga se odstrani. A što ako ga se ne pronađe? Tada se preporuča konzultirati psihoterapeuta (psihijatra) ili seksologa. Muškarci moraju imati na umu da se poremetnja seksualne funkcije danas može liječiti, isto tako kao i povišeni krvni tlak, prekomjerna tjelesna težina ili povišeni kolesterol u krvi.
Navodimo šest mjera koje muškarac, suočen s impotencijom, treba uzeti u razmatranje:

1.Ne podliježite životnom stilu ‘muškarčine’

Doktor Whitehead kaže: „Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje, vjerojatno će biti loše i za seksualno zdravlje“.
Alkohol: Ne samo da alkohol može sabotirati potenciju kratkoročno, nego kronična potrošnja prekomjernih količina alkohola može oslabiti sposobnost testisa da proizvode muški spolni hormon testosteron i zbog toga trajno ugroziti potenciju.

Pušenje: Pušenje može osujetiti seksualnu potenciju na taj način što pridonosi stvaranju nakupina na unutarnje stijenke arterija – posebno periferne, kao što su one u penisu. Rezultat toga može biti oslabljena cirkulacija krvi, nedovoljna za proces erekcije. Međutim, kod nekih muškaraca pušenje može zasmetati potenciji jer onemogućava dovoljno širenje krvnih žila potrebno za erekciju. Prestanak pušenja u ovakvim slučajevima, često vrati i potenciju.

Stres: Stres može naškoditi procesu erekcije i fizički i psihički. Zapitajte se sljedeći put – koliko se osjećate romantično u slučaju ako ste umorni i napeti, ili kad ste odmorni, živahni i s osjećajem snage? Osjećati se relaksiran, važna je komponenta u procesu nastanka erekcije. To je ono što mnogi muškarci zaboravljaju.

2. Uzmite u obzir eventualna oboljenja

Lista bolesti koje mogu poremetiti nastanak erekcije je velika. Važno je da se sve uzmu u obzir, posebno ako se ne mogu pronaći drugi mogući uzroci. Najbolji je način da se utvrdi koje od tih oboljenja prisutno, da podvrgnete kompletnom, sistematskom liječničkom pregledu. Spomenimo samo neke od bolesti koje vaš liječnik treba utvrditi jesu li prisutne: šećerna bolest, ateroskleroza, bolesti erektilnog tkiva u penisu (Peyronieva bolest i prijapizam), hormonalne abnormalnosti, neurološka oboljenja kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, bubrežne i jetrene bolesti, oštećenja kičmene moždine, komplikacije nakon operativnih zahvata na prostati, mokraćnom mjehuru ili debelom crijevu.

3. Primjena nekih medicinskih zahvata

Ako je neko oboljenje uzrok problema s erekcijom, to uopće ne znači da se takva osoba treba potpuno predati. Postoje najmanje tri mogućnosti, ovisno od oboljenja, koje se danas u svijetu primjenjuju:

Injekcije u penis: One su najbolje u spašavanju potencije u slučajevima kad je problem uzrokovan oštećenjem živaca, npr., zbog šećerne bolesti, operativnog zahvata, ozljede kičmene moždine. Injekcije kemijske supstance papaverina dovode do širenja arterija penisa.

Operacija: Sužene ili začepljene arterije koje sprječavaju krvnu cirkulaciju u penisu, katkada se mogu operativnim zahvatom ponovo otvoriti ili zaobići (by-pass), a također i vene koje propuštaju krv, sprječavajući erekciju, mogu biti podvezane.

Implantat: (proteza, umjetni umetak u penisu). To je, možda, najdramatičniji kirurški zahvat novijeg datuma za ponovno uspostavljanje potencije. Istraživanja pokazuju da je između 80 i 90 posto muškaraca i njihovih seksualnih partnerica zadovoljno rezultatima kirurški postavljenim protezama (samo u Americi već je obavljeno više od 130.000 takvih operacija).

mn
4. Provjerite učinke lijekova

Još duža od liste oboljenja koja mogu negativno utjecati na potenciju je – lista lijekova. Ako posumnjate da neki lijek može biti razlogom vaših nevolja s erekcijom, provjerite kod svog liječnika. On će, ako zatreba, promijeniti lijek. Nemojte činiti nikakve promjene na svoju ruku.

5. Ispitajte psihički faktor

Premda se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha također može biti uzročni faktor. Psihička impotencija više je sklona nastupiti naglo, nego fizička. Jedno od dobrih načina razlikovanja, je ponašanje vašeg penisa noću. Ako se pojavljuju noćne erekcije ili se s njom probudite ujutro, vaš je problem, vjerojatnije, psihičke prirode. Možda jednostavno patite od straha nastalog zbog nekog prošlog neuspjeha ili vas muči nešto mnogo kompliciranije.

U oba slučaja, možda, je najbolje rješenje konzultacija i eventualna terapija kod seksologa ili psihoterapija kod psihijatra. Tko su najbolji kandidati za uspješnu seksualnu terapiju ili psihoterapiju? Muškarci koji se ne boje da se „duboko zagrebe“ u njihov problem i koji dolaze na terapiju jako motivirani.

6. Brinite o sebi…

Iz onoga što znanstvenici danas znaju o seksualnoj potenciji, ipak, izgleda da su najohrabrujuće vijesti, jednostavno činjenica da je potencija pod našom kontrolom. Doktor Whitehead i to komentira ovako: „Seksualna želja treba zdravo tijelo koje će joj omogućiti da se ostvari. Malo je muškaraca svjesno da ista ponašanja koja mogu dovesti do blokiranja arterija srca, mogu blokirati i arterije penisa. To znači da su ispravna prehrana i redovna tjelovježba važne komponente za održavanje i seksualne kondicije“.

Visoke koncentracije kolesterola u krvi, visok postotak masnog tkiva u tijelu, visok krvni tlak – sve se to može dovesti pod kontrolu, a pokazalo se da sva ta stanja mogu pridonijeti krahu potencije. Dakle, ako želite produžiti vijek svojoj potenciji, pokušajte se pridržavati osnovnih smjernica:

Jedite hranu s malo kolesterola, masnoća, s puno vlaknastih komponenata; održavajte normalnu tjelesnu težinu i krvni tlak u normalnim granicama, redovno se bavite tjelovježbom; nemojte pušiti, a alkohol pijte u umjerenim količinama.

Autor:dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 3. kolovoza 2018.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.