FOTO: Gradska skupština Grada Zagreba

KOJE SU POSLJEDICE VIRUSA COVID-19? Pročitajte što o tome kaže Gzim Redžepi

Autor: Dnevno

Liječnik Gzim Redžepi, iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, objasnio je u emisiji “Zajedno za zdravlje” kakav je tijek bolesti Covid-19 te kako tu bolest razlikovati od gripe i proljetne alergije.

Napomenuo je da se COVID-19 brzo širi te da se ne zna kakve će točno posljedice na zdravlje pojedinca imati.

Posljedice za zdravlje nakon zaraze koronavirusom

“Postoje različite studije. U šumi informacija teško je znati što je istina. Virus je visoko zarazan. Najbitnije je znati da mi možemo zbrinuti bolesnike koji i nakon preboljene infekcije budu imali problema. Kad vas pogodi gripa, ne možete hodati dva koraka, bole vas mišići, imate visoku temperaturu. Kod bolesti COVID-19 simptomi se ne pokazuju odmah. Mi hodamo i širimo bolest. I tu je opasnost”, naglasio je Gzim Redžepi.

Dodao je kako će se o pacijentima koji budu imali posljedice ove infekcije itekako voditi računa.

Važnost respiratora

“Respirator je važan. Ne samo za ljude koji imaju COVID-19, nego za sve pacijente koji imaju respiratorne infekcije, sepsu i one koji su na intenzivnoj njezi. Događa se da primite starije bolesnike s mnogo kroničnih bolesti koji se izvuku. Ima i mlađih ljudi, koji imaju samo respiratornih problema, pa se ne mogu izvući. Sve ovisi o imunosnom sustavu pojedinca. Hrvatska je dosad imala dovoljno respiratora i vjerujem da nitko nije stradao zbog manjka respiratora. Sada, u ovom slučaju, tvrdim da nema nijedne bolnice u svijetu koja respiratora ima dovoljno. Ali vjerujem u institucije i vjerujem da će se ovo stanje smiriti”, kazao je.

“Svi hvale Andriju Štampara, mi ga rijetko spominjemo”

“Nije svako zlo za zlo. Ovo će nas sve učiniti boljim ljudima. Naučili smo brinuti se jedni za druge. Ovo je ispit zrelosti za društvo i pojedinca”, rekao je Redžepi.

Pohvalio je uvođenje tzv. drive in testiranja te apelirao je da se i vezano za potrebe testiranja trebaju slijediti upute Kriznog stožera. Vjerojatno će, dodaje, biti i naknadnih privatnih testiranja.

“Mi smo vrijedan narod. Velika zahvala svima koji su napravili dobre temelje za javno zdravstvo. Cijeli svijet veliča našeg Andriju Štampara, a mi ga malo spominjemo. Velika hvala ljudima iz zdravstvenog sustava koji rade na prvoj crti, nije to lako raditi. Možda je ovo prilika da više ne bude normalno da jedan liječnik ima plaću 15 tisuća kuna, a jedan nogometaš sa 17 godina ima milijunsku plaću”, poručio je na kraju gostovanja.

USKORO LIJEK ZA KORONAVIRUS? Otkrivena učinkovita protutijela

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.