Unsplash

Evo zašto biste trebali jesti kupine cijelu godinu! Dolazi vrijeme kada će ovo voće biti prijeko potrebno!

Autor: Iva Hanzen

Plodovi kupine imaju veliku hranjivu, tehnološku i dijetoterapijsku vrijednost. Koriste se u proizvodnji sokova, želea, džemova, specijalnog kupinova vina i octa te drugih proizvoda. Kupina ima više vlakana od većine drugog voća pa se u šaci kupina može naći oko osam grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica – samo četiri grama. Stoga su vrlo korisne za probavu. Kalorijska vrijednost 100 grama kupina je oko 55 kalorija.

Pomažu protiv slabokrvnosti, proljeva, upale bubrega, krvarenja kod žena i neuredne menstruacije, u liječenju desni i učvršćivanju klimavih zuba, za ispiranje grla i desni, učinkovite su protiv angine, upale grla i krajnika, a dobre su i za jačanje krvi.

Protiv slabokrvnosti u dvije litre crnog vina stavite 100 grama suhog lišća kupine i 100 grama suhog lišća koprive. Neka odstoji 24 sata. Zatim prokuhajte pet minuta. Pustite da se ohladi, procijedite i zasladite medom pa pijte triput na dan po jednu šalicu prije jela. Koristite ga dulje vrijeme. Protiv niskog krvnog tlaka poslije doručka, ručka i večere popijte po 200 ml kupinova vina. Prije jela pojedite dvije žlice jezgre lješnjaka tako da ih dobro sažvačete. Terapija treba trajati 30 dana.

Protiv upale bubrega pomiješajte 100 grama kupine, 40 grama bazge, 40 grama bijelog sljeza, pirike i angelike. Od te mješavine izdvojite oko 150 grama, stavite u dvije litre bijelog vina pa ostavite da odstoji 12 sati. Zatim lagano kuhajte dok se ne reducira na trećinu tekućine. Poklopite, pustite da se ohladi, procijedite pa pijte triput na dan po jednu šalicu. Za čišćenje krvi dobro promiješajte 100 grama soka od kupine, kilogram meda, 100 grama soka od maline i 100 grama maslačka. Uzimajte po jednu žličicu tri puta na dan.

Za ispiranje grla i desni pripremite čaj od jednakih dijelova listova, cvjetova i mladih izdanaka kupine. Tim čajem više puta na dan ispirite grlo i desni. Ili 20 grama suhog lišća kupine prelijte s pola litre proključale vode i tim čajem ispirite grlo. Protiv hemoroida uzmite još zeleni, ali razvijeni plod kupine, osušite ga te usitnite u prah. Triput na dan uzmite ga na vrh noža pa pomiješajte s malo vode ili crnog vina i popijte.

Protiv ranica u ustima pomiješajte dvije žlice isjeckanog lista kupine i žlicu usitnjenog lista koprive. Prelijte sa 400 ml proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Procijedite i zasladite medom pa mućkajte u ustima više puta tijekom dana. Protiv drhtavice i visoke temperature skuhajte zrele kupine s nešto šećera pa ostavite u teglama ili bocama na hladnome i suhome mjestu. Pijte prokuhanu vodu u koju ste dodali od 2 do 3 žličice ovog kupinova soka.

Protiv angine i upale grla ili krajnika pomiješajte po 25 grama kupine, jagode, maline i ribiza. Jednu žlicu te mješavine prelijte sa 200 grama vode i kuhajte 5 minuta. Kad se ohladi, procijedite je i grgljajte. Za jačanje organizma i poslije teških operacija u litru kupinova vina stavite 10 žlica ružmarina i ostavite na toplom 20 dana. Svaki dan promućkajte dva puta. Procijedite i pijte po 100 grama prije jela tijekom 10 dana ili svakog dana poslije jela tijekom 20 dana.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.