Foto:ivica pejic -pok-

DOSTUPNIJA SEROLOŠKA TESTIRANJA: Za određenu cijenu testirajte se u privatnim poliklinikama, a uskoro i u zavodima javnog zdravstva

Autor: Dnevno

Serološki testovi postali su dostupniji na tržištu pa se testiranje može obaviti u svakoj bolje opremljenoj privatnoj poliklinici, javlja Novi list.

Cijene testiranja kreću se oko 250 kuna, a rezultati su dostupni kroz nekoliko sati. Testiranje se obavlja uzimanjem krvi, a iz poliklinika koje nude tu mogućnost tvrde kako se građani za testiranje uglavnom javljaju zbog potrebe posla, jer to od njih traži poslodavac, ili žele putovati. A bilo je i onih koji sumnjaju da su možda početkom godine, misleći da je to obična gripa, preboljeli COVID-19.

“Među onima koji su se došli testirati najviše je pomoraca ili osoba kojima treba potvrda o testiranju radi prelaska granice. U siječnju i veljači imali smo velik broj čudnih slučajeva gripe te je bilo i onih koji su došli provjeriti jesu li preboljeli COVID-19 misleći da je gripa. Iz osobnog iskustva mogu reći da se ti nalazi ne podudaraju. Ipak se kod svih radilo o malo težoj gripi”, rekla je dr.  Silvana Mišković iz Poliklinike Analiza.

Ta poliklinika primjenjuje AMP Rapid Test, brzi imunokromatografski test za kvalitativno određivanje IgG i IgM antitijela na SARS-CoV-2 po cijeni od 150 kuna. Do sad su testirali oko 200 i 250 ljudi, a rezultati su, kažu, uglavnom negativni.

“Dnevno otprilike imamo oko 20 pacijenata na testiranju (…) a između dva i tri posto pokazalo se pozitivnim na IgG antitijela, što znači da su te osobe bile u kontaktu s oboljelim ili su imale asimptomatsku infekciju. Za IgM antitijela, koja ukazuju na moguću akutnu infekciju, broj pozitivnih nalaza bio je još manji, ispod jedan posto. Takve pacijente slali smo na PCR testiranje da se provjeri da možda nisu pozitivni na koronavirus”, tvrdi dr. Mišković.

Na serološka testiranja u javnom zdravstvu dugo se čekalo, jer takvi testovi, tvrdili su, nisu dovoljno pouzdani, no privatne poliklinike ističu kako je njihova pouzdanost visoka. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nema podataka o tome koliko su testovi na privatnom zdravstvenom tržištu pouzdani, no najavljuje da će kroz nekoliko dana tu istu uslugu ponuditi zavodi javnog zdravstva, a usluga će se naplaćivati.

“Za testove koje mi imamo od HZZO-a još nismo dobili cijenu, ali očekujemo da će se ona formirati za par dana, a tada će građanima biti dostupno testiranje u zavodima javnog zdravstva”, rekao je Capak.

Rezultati serološkog istraživanja na uzorku od 1.100 građana koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, trebali bi biti poznati do kraja tjedna.

Capak: ‘Realno je očekvati da će biti zaraženih turista, imamo dovoljno kapaciteta da to riješimo’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.