Pixabay

BOLEST KOJA PRIJETI TISUĆAMA DJECE! Činite li ovu kobnu grešku?

Autor: dnevno.hr

Higijena je važan dio očuvanja zdravlje, međutim ni s njom ne treba pretjerivati, jer u nekim situacijama posljedice mogu biti kobne. Naime, više od 30 godina istraživanja dovelo je do zaključka da se akutna limfoblastična leukemija, najćešća zloćudna bolest koja pogađa djecu može spriječiti na prilično jednostavan način. Naime, znanstvenici kako piše IFLScience, drže da naša opsesija čistoćom te strah od bacila idu u prilog razvoju ove bolesti budući da sprječavaju imunološki sustav djeteta da se pravilno razvije. ALL je vrsta raka krvi koji pogađa koštanu srž, a najučestaliji je među djecom starom od četiri godine i manje, ali ne zaobilazi ni odrasle, dok se danas skoro 90 posto djece s ovom bolesti uspjhešno liječi, potrebno je imati na umu da je riječ o dugotrajnim i složenim te neugodnim tretmanima, pa zato ovo otkriće predstavlja veliki pomak u istraživanju te bolesti. Proučavanjem prethodnih studija znanstvenici su istražili kojiko pretjerane čistoće može rezultirati bolešću, pa tako u prosjeku jedno od 20 djece ima genetzsku predispoziciju za ALL, ali ako im se imunitet adekvatno razvije bolest će izbježu, međutim, ako ne budu izložena brojnim mikrobima osobito tijekom prve godine života njihov imunitet neće se dovoljno razviti pa se neće znati nositi s upalama. U tome leži razlog zašto je čistoća povezana i sa razvojem alergija, zato je za djecu korisno da budu u kontaktu s drugom djecom, imaju kućne ljubimce i igraju se vani.

“Problem nisu zaraze. Problem je manjak zaraza”, kaže prvi autor studije, profesor Mel Greaves, vodeći stručnjak za onkologiju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.