Pixsell

U Zagrebu najpopularnija imena Lana i Luka, no rođeni su i Kali, Enola, Timur i Gideon

Autor: Martina Pauček Šljivak

Imena Lana i Luka i dalje su na tronu najpopularnijih imena u Zagrebu. I dok su za djevojčice češća kratka i modernija imena, Zagrepčani za svoje dječake ipak biraju tradicionalna imena kao Marko, Ivan i Mihael. Od ženskih tradicionalnih imena daju se još samo Marija, Lucija i Marta, no bilo je i maštovitih roditelja pa su tako u 2011. rođeni Mark Antonio, Kasper, Tobi, Ula, Isa.

Ime je nešto što nas obilježava kroz cijeli život i dok neki roditelji nastoje da njihova djeca otpočetka budu ‘drugačija’ pa im nadjenu imena iz španjolskih sapunica, Zagrepčani su na sreću još uvijek skloniji standardnim imenima i to već duži niz godina. Međutim i ona neobična imena, barem što se tiče beba rođenih u Zagrebu, nisu kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske nastala pod utjecajem raznih sapunica.

Baš kao i prošle godine, roditelji su i u 2011. godini skloniji davanju kratkih i zvučnih imena svojoj djeci, a očekivano su veću maštovitost pokazali u izboru ženskih imena nego muških. No ono u čemu su već dugi niz godina Zagrepčani dosljedni davanje je imena Lana i Luka. Ta su dva imena i u 2011. godini na vrhu ljestvice najpopularnijih imena u gradu Zagrebu. Osim Lane, u prvih 15 najpopularnijih ženskih imena još su i Ema, Lucija, Petra, Ana, Mia, Sara, Nika, Dora, Marta, Marija, Lara, Eva, Iva i Laura. Kao što se može primjetiti, od tradicionalnih imena Zagrepčani su jedino davali ime Lucija, Marta i Marija, dok su ostala ‘stara’ imena poput Ivane, Vesne, Magdalene i Josipe pala u zaborav.

-Teško mi je u uvjetima globalnih komunikacija odrediti koja su to neobična imena, ali u odnosu na dosadašnje upise u državne matice rođenih, u njima prije 20-ak godina nije bilo imena kao što su Antea, Zara, Emma, Nola, Nora, Nea, Kali, Timea, Ula, Zoi, Isa, Enola, Elina, Noela, rekla nam je Dragica Kovačević, pomoćnica pročelnika u Gradskom uredu za opću upravu.

Što se pak tiče muških imena, ni tu nema nekog iznenađenja. Luka je i dalje na tronu najpopularnijih muških imena i to već dugi niz godina. No zanimljivo je da se pri odabiru muških imena Zagrepčani ipak odlučuju za tradicionalna imena koja se koriste unazad tridesetak godina kao što su Ivan, Marko, David, Filip, Karlo, Petar, Jakov, Matej, Mihael, Gabriel, dok su nešto novija Lovro, Fran i Leon.

Duža imena poput Krešimira, Zvonimira, Tomislava, Vedrana i Marijana polako padaju u zaborav, jednako kao i imena prema bakama i djedovima.
Što se tiče neobičnih muških imena ove godine u Zagrebu su rođeni Noa, Mak, Lucas, Noel, Eduardo, Ardi, Aid, Alek, Armando, Bono, Gideon, Ijan, Kasper, Lenon, Mark Antonio, Orhan, Timur i Tobi.

Autor:Martina Pauček Šljivak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.