dnevno.hr

Sveti Feliks iz Nole

Autor: Marija Francki

Posljednje godine života proveo je obrađujući zemlju i vodeći brigu o siromašnima. Umro je prirodnom smrću 255. ili 260. godine u Noli no zbog brojnih se progona i mučenja, što ih je podnio od samoga početka, časti kao mučenik.

Rođen početkom III. stoljeća u Noli, mjestu istočno od Napulja u Italiji. Rano je zaređen za svećenika te je bio blizak prijatelj mjesnog biskupa Maksima. Za vrijeme progona cara Decija biskup Maksim, koji je tada već bio u godinama, sakrio se u brdima, a Feliks je ostao skrbiti za vjernike. Bio je zatvoren, mučen i bičevan ali ga je anđeo na čudesan način oslobodio, poput apostola Petra. Prema predaji, Feliks se zajedno s Maksimom sakrio pred vojnicima u ruševinu u planini, a na ulazu u ruševinu pauk je na brzinu ispleo mrežu. Kad su vojnici vidjeli mrežu na ulazu nisu nastavili za njima već su odustali od potrage. Car Decije umire 251. godine i time privremeno završavaju progoni, a nakon smrti biskupa Maksima na njegovo mjesto izabiru Feliksa no on odbija biskupsku čast i nastavlja raditi kao običan svećenik. Posljednje godine života proveo je obrađujući zemlju i vodeći brigu o siromašnima. Umro je prirodnom smrću 255. ili 260. godine u Noli no zbog brojnih se progona i mučenja, što ih je podnio od samoga početka, časti kao mučenik. Svetog Feliksa zazivaju u slučaju krivokletstva, kleveta, laži i lažnih svjedočenja, a zaštitnik je očiju, očnih bolesnika i domaćih životinja.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.