blitc

Rodio se i umro na blagdan Pedesetnice

Autor: Marija Stipić

Iako bez naobrazbe, često je pitan za savjet, jer je bio pun mudrosti od Boga. Izmučen velikim pokorama, umro je kao što se i rodio, upravo na blagdan Duhova 17. svibnja 1592.

Paškal se rodio na blagdan Duhova 1540. u današnjoj Španjolskoj. Već od ranog djetinjstva pokazivao je izvanrednu ljubav prema molitvi i pobožnost prema Euharistiji. Čuvajući stado po livadama puno je molio, razmatrao, ali i činio pokoru. Sve su to bila sredstva koja su mu pomagala na putu svetosti. Kad je imao 18 godina, u njemu je dozrela odluka da se Bogu posveti u redovničkome zvanju, no kako je tada bilo puno zvanja redovnici ga odbiše. U želji da bude u blizini samostana, zaposlio se kao pastir kod nekoga bogatog gospodara koji ga je zavolio poput sina i htio učiniti svojim baštinikom. No Paškalovo je srce težilo za evanđeoskim siromaštvom. Brzo je izišao na glas svetosti pa ga franjevci napokon primiše u svoju zajednicu. 2. veljače, na blagdan Isusova prikazanja u hramu dao je svečane redovničke zavjete, prikazavši se potpuno Gospodinu. Ponudili su mu da postane svećenik, ali on je tu ponudu iz poniznosti otklonio. Resila ga je mistična milost i dar čudesa te izvanredna blagost radi koje je bio mio i drag svima. Iako bez naobrazbe, često je pitan za savjet, jer je bio pun mudrosti od Boga. Izmučen velikim pokorama, umro je kao što se i rodio, upravo na blagdan Duhova 17. svibnja 1592. Sprovod se poniznoga brata pretvorio u pravi trijumf. Ljudi su osjećali da je umro pravi svetac i stoga su se natjecali da mu iskažu što veću počast.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.