Samo jedan je način: EVO KAKO ČOVJEK MOŽE ZAVRŠITI U PAKLU!

Autor: Vjera

Pakao postoji. Ne želiš ići tamo!

Svi ćemo na kraju umrijeti i suočiti se s pravednošću i milosrđem pred Bogom. Ako umremo Kristu, idemo u nebo (s možda privremenim razdobljem čišćenja u čistilištu). Ako umremo u smrtnom ili izvornom grijehu, odmah idemo u pakao za svu vječnost, bez nade za otkupljenje.

Ako te to plaši, to je u redu. Da, mi bi smo trebali odabrati Boga iz ljubavi, ali Isus Krist sam u Evanđelju pa i sama Crkva je uvijek naučavala postojanje pakla i uz samu ljubav koja se u današnje vrijeme potpuno krivo shvaća, potrebno je imati i dozu straha Božjeg koji nas štiti od grijeha i od pakla.

Bitno je znati da nas ne baca Bog koji je sama ljubav u pakao, nego se za pakao odlučujemo sami kao što piše Katekizam Katoličke crkve u kanonu 1033.

Ne možemo biti s Bogom sjedinjeni ako se slobodno ne odlučimo da ga ljubimo. Ali Boga ne možemo ljubiti ako teško griješimo protiv njega, protiv svog bližnjeg ili protiv nas samih: Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Tko god mrzi brata svojega, ubojica je. A znate da nijedan ubojica nema u sebi trajnog, vječnog života. (Iv 3,14.15)

Naš Gospodin upozorava da ćemo biti od njega odjeljeni, ako u teškim potrebama ne priskoćimo u pomoć siromašnima i malenima, njegovoj braći. Umrijeti u smrtnom grijehu, a da se čovjek za nj nije pokajao i prihvatio milosrdnu ljubav Božju, znači, po svom slobodnom izboru, ostati zauvijek odjeljen od njega. To upravo jest stanje konačnog samo-isključenja iz zajedništva s Bogom i s blaženicima, koje označujemo riječju – pakao.

Tako da, pokajmo se. I širimo Evanđelje spasenja u Kristu svom stvorenju:

Evo 10 navoda svetaca o paklu:

1) “Ja sam ispunjena strahom i drhtanjem, a sve moje kosti su potresene samo mišlju na tu nesretnu zemlju prokletih”.

Sveta Bernarda

2) “Vidjela sam patnje pakla i onih u čistilištu; nema riječi kojom to mogu opisati. Da su siromašni smrtnici imali najmanju ideju o tim patnjama tisuću puta bi prošli kroz patnju smrti radije nego samo jedan dan na tom mjestu.

Sveta Katarina Sijenska

3) “Jadni Juda! Prošlo je više od sedamnaest stotina godina otkako je došao u pakao, a njegov Pakao još uvijek iznova počinje. “

Sv. Alfonca Maria de Liguori

4) “Prirodna vatra koju vidimo u ovom životu ima veliku moć spaljivanja i mučenja. Ipak, to nije ni sjena vatre pakla. “

Sveti Anthony Mary Claret

5) “Zlo tijelo osuđenih će biti mrcavreno i goriti u toj živoj vatri”

Sveti Ciprijan Kartage

6) “Jao! Kakvo je to mjesto tugovanja i škrgutanja zuba … čak i Sotona drhti? O Jao! Kakvo je to mjesto, gdje neumorni crv umire? Kakva užasna bijeda koja se šalje u vanjsku tamu? Kakvi anđeli postavljeni nad ovim mukama, koje su neumoljivi i zastrašujući. Svi oni zapeli u tim mukamaviču svim glasom, a nitko im neće odgovoriti niti će ih Jahve čuti.

Sveti Efrem iz Sirije

7) “Neka nam se sviđa da vidimo pakao, i zamislimo što je najgore što vidimo – strašna špilja puna crnih plamenova. Sumpor, vragovi, zmajevi, vatra, mačevi, strelice, i bezbrojni prokleti koji urlikaju očaj. Zamislite najgore što možete, a zatim recite: “Sve ovo nije ništa u odnosu na pakao”.

Sveti Ignacije Loyola

8) Svaki će čovjek primiti vječnu kaznu ili nagradu koju njegovi postupci zaslužuju. Doista, kad bi svi to znali nitko ne bi izabrao zlo čak ni za kratko vrijeme, znajući da će podnijeti vječnu vatrenu kaznu. Naprotiv, on će poduzeti da na sve načine kontrolira sebe i krasi se u vrlini, kako bi mogao dobiti dobre Božje darove i izbjeći ovu kaznu “

Sveti Justin Marytr

9) “Jao! Nisam ih mogla podnijeti. Kako bih mogla, kad samo buka tih očajnih vriskova izaziva nepodnošljivi užas? “

Sveta Lydwine iz Schiedama

10) “Nemojte zanemariti milost koja vam je ponuđena. Bog koji nudi oprost grijehu, sutra ne obećava.”

Sveti Wolfrand

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.