Foto: Wikimedia commons

DANAS JE SVETKOVINA SVETOG ANDRIJE! Prvopozvani apostol Isusa Krista zaštitnik je ribara, rudara, užara i mesara

Autor: Vjera

Sveti Andrija je prvi od apostola koji je pošao za Isusom, prvi koji je zagrlio onog kojega su svi očekivali, zato je i nazvan „Andrija Prvopozvani.“ Andrija, kao i brat mu Šimun Petar, bili su ribari na Genezaretskom jezeru i učenici Ivana Krstitelja koji je propovijedao skori dolazak Mesije. Po njegovoj želji, sv. Andriju razapeli su naglavačke u obliku slova “X”, jer se smatrao nevrijednim da umre poput Isusa.

Dok su Andrija i njegov brat Petar lovili ribu na Genezaretskom jezeru, obalom Genezaretskog jezera prolazio je Isus. I vidjevši dvojicu braće, Andriju i Petra, reče im: ˝Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.˝ Te riječi su bile dovoljne da braća ostave sve i pođu za Isusom. Od tada je život svetoga Andrije bio povezan uz život Isusov. Andrija je uz Isusa sve više dozrijevao za ribara ljudi. Za njega je bila posebno velika radost što ga je Isus uključio među svoje apostole i s posebnim  žarom je radio za Kraljevstvo Božje.

Novi zavjet ga spominje na više mjesta – kod umnažanja kruhova i kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Nakon Isusova uzašašća Sveto pismo više ne spominje Andriju, ali ga zato spominju apokrifni spisi. Otac crkvene povijesti Euzebije navodi da je Andrija propovijedao evanđelje među Skitima u današnjoj južnoj Rusiji. Spominju se i druga mjesta Andrijinog djelovanja; Bitinija u Maloj Aziji, Ukrajina, Bugarska, Albanija i Grčka u kojoj je podnio mučeništvo za vrijeme cara Nerona. Raspet je u Patrasu na kosom, takozvanom “Andrijinom križu”. Njegove relikvije prenesene su 356. godine u Carigrad, a 1208. godine u Amalfi, južno od Napulja. Glava sv. Andrije 1462. godine donesena je u Rim. Papa Pavao VI. tu je dragocjenu relikviju vratio u Grčku 1964. godine.

Ikonografi sv. Andriju redovito prikazuju s karakterističnim križem nalik slovu “X” što je, prema grčkom pismu, kratica za Krista. U pučkoj pobožnosti zaštitnik je ribara, trgovaca ribom, rudara, užara i mesara. Kako se njegov spomendan slavi neposredno prije početka Došašća, uz njega se po Europi vežu različiti običaji.

Molitva sv. Andriji

O slavni sveti Andrija, ti si bio prvi koji je prepoznao i slijedio Jaganjca Božjega. Sa svojim prijateljem, svetim Ivanom, ostao si s Isusom tog prvog dana, svoj čitav život i za svu vječnost. Kao što si vodio svoga brata, sv. Petra, Kristu, i još mnoge druge poslije njega, vodi i nas k Njemu. Uči nas da vodimo druge Kristu isključivo iz ljubavi prema njima i predanosti njegovoj službi. Pomozi nam naučiti lekciju križa i nositi naše svakodnevne križeve bez prigovora tako da nas oni odvedu do Isusa. Amen.

 

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.