Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zaboravite na ‘rabijatnog i uličarskog’ Milanovića: Kolindu i Škoru će rušiti drugim metodama

Autor: Aleksandar Ajdarić

Kada su ga u Brezovici na obilježavanju Dana antifašističke borbe pitali koga vidi kao konkurenciju u borbi za Pantovčak, Zoran Milanović je bez mnogo razmišljanja ispalio: “Sebe”.

Tim odgovorom je izbjegao konfrontaciju s drugim kandidatima i istovremeno pokazao kako je svjestan da mu je njegova prgava narav nanijela kardinalnu štetu tijekom premijerskog mandata, posebice u kampanji za izvanredne parlamentarne izbore 2016. kada je Plenkovićev HDZ premoćno pobijedio.

S obzirom da je svjestan da mu najveći neprijatelj može biti upravo on sam, to znači i da je spreman prilagoditi se novim okolnostima i mijenjati komunikacijsku strategiju.

Ne predstavlja samo ljevicu

Nadalje, jasno je rekao kako odlazak u Brezovicu nije simbolički početak njegove kampanje već se “odazvao prijateljskom pozivu“ na “događaj koji se samo poklopio s pretkampanjom”.


Time se po drugi put odbio čvrsto utaboriti na lijevim pozicijama. Prvi put je to učinio kada je u HND-u objavio svoju kandidaturu i poručio kako nije kandidat ljevice, već progresivne Hrvatske.

Koliko će Milanović taktizirati u ovoj kampanji, a ne infantilno puštati svoju narav da divlja kako hoće, pokazuje i činjenica da do danas još uvijek nije potvrdio ni odbio odlazak na predsjedničin prijem na Pantovčak povodom Dana državnosti. Izjavio je kako ne zna hoće li prisustvovati prijemu. On se tamo, najvjerojatnije, neće pojaviti, ali to što već tjedan dana nije odbio poziv, znači da s aktualnom predsjednicom ne misli, barem ne na početku, započeti verbalni rat.

Zanimljivo je to. Neobvezatan odlazak na predsjedničin protokolarni prijem 2019. do kraja će držati u rezervi, a kada je k njoj morao otići na konzultacije radi sastavljanja vlade 2015., napravio je scenu. Pored nje i fotografa je protutnjao kao pored turskog groblja, a u prolazu je samo dometnuo: Pustite to, moram sastaviti vladu.

Da će barem pretkampanja proteći mirno postalo je jasno nakon što je komentirao predsjedničin nedolazak u Brezovicu. I tu je izbjegao direktni fajt.

“Mislim da ni ranije tu nije bila. Kažete da je bila? Ne znam zašto sada nije došla”, pravio se Milanović pred novinarima da nije siguran je li predsjednica bila u Brezovici iako je ona tamo došla prije četiri godine i sjedila upravo kraj njega!

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ništa bez Tuđmana

Iako ovi koncilijantni tonovi ne moraju značiti da Milanović u zaoštravanju kampanje neće vaditi i ”teško oružje”, jedna je stvar već sada izvjesna; Milanović će u borbi za Pantovčak sasvim sigurno koketirati s desnicom baš kao što je to činio pred kraj svog premijerskog mandata ne bi li osigurao još jedan.

“Naši dečki i cure bili su ovdje 1941, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. To je dosta povezano”, izjavio je jučer Milanović i najavio kako ni pred ove izbore neće zaboraviti branitelje, Domovinski rat i Franju Tuđmana.

Njegova odluka kao predsjednika Vlade da se novoizgrađeni aerodrom na Plesu nazove dr. Franjo Tuđman i bizaran prijedlog da se Markov trg preimenuje u Tuđmanov bio je providan pokušaj da se dodvori desnici. Bio je to njegov taktički potez kako bi zagrabio u bazen desnog biračkog tijela, a što se pokazalo kao katastrofalna odluka. Desnica ga je prozrijela, a dobar dio ljevice ga je zbog toga napustila. Druga jedna izjava, pak, u kojoj se dotiče Tuđmana, bila mu je mnogo smislenija.

“Hrvatska teško da bi postojala bez partizana, a sigurno ne bi postojala bez branitelja iz Domovinskog rata. Tko ne razumije Tita, ne može razumijeti ni Tuđmana. Tito i Tuđman su najbolje što su Hrvati imali, tko to ne razumije – ne razumije hrvatsku povijest. Stjepan Radić, Tito i Tuđman su obilježili 20. stoljeće”, izjavio je svojedobno Milanović. A znate li kada je to izjavio? U Brezovici 22. lipnja 2015. godine, onda kada je u prvom redu do njega sjedila netom izabrana predsjednica Grabar Kitarović.

I sastanak s braniteljima, tzv. šatorašima na kojem je izvrijeđao srbijanski politički vrh, nekako u isto ono vrijeme kada su se Tomislav Karamarko i Aleksandar Vučić susretali u Sheratonu, naišao je na podsmijehe desnice, a lijeve birače je dodatno sablaznio. Tada je planski izabrao strategiju “i s bogom i s vragom”, no, kako smo vidjeli, Milanović je otišao k vragu.

Škorpionska narav

Sve to Milanović dobro pamti i zato će sada paziti da mu se ne potkradu skandalozne izjave, kao što je spominjanje majke Andreja Plenkovića u kontekstu “vojne lekarke”, kojima zbunjuje svoje biračko tijelo, a desno dodatno mobilizira.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Milanović je, bez sumnje, počeo pretkampanju oprezno. A hoće li cijelu kampanju iznijeti inteligentno, ovisi samo o njemu.

Milanović je u mandatu premijera baš poput škorpiona u poučnoj priči ubo kornjaču koja ga je u povjerenju pokušala prevesti na drugu stranu obale te je s njom i potonuo. Milanović je međutim nekako uspio isplivati. Dobio je šansu za drugi politički život.

Postavlja se pitanje može li zauzdati svoju škorpionsku narav ili će ga nesmiljena priroda njegove naravi uništiti i zauvijek istisnuti iz političkog života Hrvatske.

Autor:Aleksandar Ajdarić
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.