Željko Hajdinjak/ CROPIX

Vještaci o slučaju Škrinja: Evo detalja o stravičnom ubojstvu za koje traje suđenje Smiljani Srnec

Autor: M.J.

Na Županijskom sudu u Varaždinu za danas je najavljen nastavak suđenja Smiljani Srnec (45), optuženoj da je u ljeto 2000. godine zatukla tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač, u kojem je pronađeno 19 godina kasnije.

Sada na red dolaze svjedočenja vještaka i forenzičara, a u optužnici koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo, navodi se da iz nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka proizlazi da se tijelo žrtve nalazilo u krajnje neprirodnom položaju, odnosno neprirodno presavijeno u predjelu struka. Utvrdio je da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću uslijed višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Raspored opsežnih ozljeda na relativno maloj površini tijela najčešće nastaje kod osoba koje se nalaze u pasivnom položaju (najčešće ležećem). Udarena je s najmanje pet do šest udaraca nekim “tupo tvrdim sredstvom”- piše Večernji list.

Prijelom kostiju lubanje kakav je zadobila žrtva Jasmina Dominić momentom ozljeđivanja rezultira gubitkom svijesti, dok smrt u pravilu nastupa vrlo brzo nakon ozljeđivanja, pri čemu se može raditi do najviše deset minuta. Nikakva medicinska pomoć ne može otkloniti smrtni ishod. ”Ozljede kod žrtve Jasmine Dominić nastale su dok je još bila živa, a tome u prilog govori i nalaz krvi u želucu kao posljedica gutanja krvi”, piše u optužnici. Sredstvo počinjenja ima brid i plohu veće kontaktne površine, kao što je npr. ušica sjekire ili nešto slično tome. Na temelju izgleda ozljeda kakve su nanijete Jasmini, nije moguće govoriti o točno jednom određenom sredstvu ozljeđivanja. Sudsko-medicinski vještak u svom nalazu  je naveo i da je tijelo teško oko 60 kilograma u zamrzivač sama mogla sakriti žena prosječne fizičke konstitucije i težine. To je najlakše izvesti tako da se najprije preko ruba otvora zamrzivača prebaci gornji dio tijela, a potom se jednostavno i bez velikog napora prebacuje donji dio.

Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, u kojem je provedeno DKT vještačenje, kemijsko-fizikalna i DNA vještačenja, otkrili su otisak jagodice palca desne ruke Smiljane Srnec na crnoj PVC vreći koja je skinuta s glave žrtve, navodi Večernji list. Centar je dostavio i rezultate DNA analize uzoraka briseva koji su izuzeti s najlonskih čarapa i plastične vreće za otpad koja se nalazila na nogama žrtve. Rezultati DNA analize pokazali su da se na najlon čarapi kojom je bila vezana crna plastična vreća na glavi žrtve nalaze biološki tragovi koji potječu od žrtve, njezine sestre Smiljane, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe koju nije moguće identificirati jer je premali uzorak, dok se na najlon čarapi s kojom je bila vezana plastična vreća za otpad na nogama nalaze biološki tragovi koji potječu od Jasmine i Smiljane. DNA tragovi s plastične vreće za otpad na nogama žrtve pripadaju pak Jasmini i nepoznatoj ženskoj osobi. Pronađen je i vrh gumene rukavice ružičaste boje, a trag je, navodi se, posljedica diranja tijela žrtve od strane Smiljane Srnec, koja je na rukama imala gumene rukavice prilikom sakrivanja tijela u zamrzivač.

 

Autor:M.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.