Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Vjerovali ili ne: Otkrivamo tko je pomogao kamataru da prevari Poreznu upravu!

Autor: Marin Vlahović

Prije otprilike tjedan dana Porezna uprava objavila je novu listu poreznih dužnika, koja se općeprihvaćenim žargonom naziva i listom srama. Lista srama zapravo je prilično bedasta ideja, jer uistinu su male šanse da će netko platiti 10 ili 20 milijuna kuna poreznog duga samo zato da se ne bi javno sramotio. Ljudi koji bacaju vlastite tvrtke u milijunske dugove, dok istodobno voze najskuplje Mercedese, obično imaju obraz kao đon od cipele. 

Svojedobno smo razgovarali s jednim poduzetnikom koji se našao na visokom mjestu liste poreznih dužnika. Taj čovjek, bez imalo srama, doslovno se rugao listi srama i nastavio poslovati prema uobičajenom obrascu. Nakon što upropastiš jednu tvrtku, otvoriš drugu. Ako te previše stisnu, formalno izađeš iz vlasničke i upravljačke strukture tvrtke i na odgovorna mjesta postaviš svoju ženu, kćer, rođaka ili povjerljivog suradnika. I tako unedogled, odnosno dok u jednom trenutku politika ne odluči od tebe napraviti primjer drugim dužnicima. Tada moraš nekoliko godina izdržati psihološki pritisak, sudske postupke i eventualnu privremenu pljenidbu imovine, nakon čega slijedi oporavak, a možda i nagrada za pretrpljenu materijalnu i društvenu štetu. U nekim slučajevima ne moraš biti više niti formalno živa osoba, nego pokojnik, o čemu nam svjedoči i primjer Mire Ćalušića, zloglasnog kamatara, koji je uoči izricanja pravomoćne presude misteriozno umro u BiH pod sumnjivim i nerazjašnjenim okolnostima. 

Miro Ćalušić našao se i na spomenutoj friškoj listi poreznih dužnika. Poreznoj upravi očito ne znači mnogo činjenica da je čovjek formalno mrtav. 

Nakon ostavinske rasprave, kompletnu imovinu, vrijednu 50-ak milijuna kuna, koja je bila pod blokadom suda, javna bilježnica Lucija Popov prenijela je na pokojnikovog oca, Franu Ćalušića. Sve se to odigralo uz prešutno odobravanje svih institucija. Tek nakon brojnih prijava oštećenika, USKOK je najavio istragu protiv javne bilježnice. U ovoj pljački, ulogu ima Porezna uprava, kao i nadležno Ministarstvo financija unutar kojeg se posebno istaknuo Ured za pranje novca, koji se u bizarnom odgovoru oštećenicima Mire Ćalušića proglasio nenadležnim za pranje novca. 

Revoltirani benevolentnom pristupu države problematici poreznih dugova, oštećenici kriminalne organizacije Mire Ćalušića poslali su pismo medijima u kojemu optužuju državne institucije da ne rade svoj posao, a tvrde da je razlog tome što obitelj Ćalušić ima dobre veze u HDZ-u. 

Pismo je reakcija na listu poreznih dužnika, na kojoj je visoko pozicioniran i formalno pokojni Miro Ćalušić. Kao dokaz ove veze, poslali su i dijelove transkripta razgovora i tajnih mjera nadzora MUP-a nad Mirom Ćalušićem iz veljače 2015. 

“Poštovani, pročitali smo objavljene naslove i tekstove u kojima se navode glavni porezni dužnici u Hrvatskoj. Za Miru Ćalušića imamo konkretne dokaze da je povezan s HDZ-om. Naime, radi se o kaznenom postupku koji je u odnosu na Hrvoja Begića i Zvonka Raića još uvijek u tijeku pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu pod brojem K-904/15. Dakle, jedini zaključak koji se nameće jest taj da mu je upravo HDZ pogodovao u tome što porezni dug do danas nije naplaćen. Zanimljivo je to što se i njegova bivša braniteljica Višnja Drenški Lasan također oglasila po pitanju problema naplate poreznih dugova. Ona se pita kako je moguće da je netko porezni dužnik nad čijom se imovinom ne provodi ovrha dok se drugima ovršuje sve što imaju dok se ne isplati zadnja lipa.

Gospodo, i mi se pitamo kako je moguće da se uopće nagomila toliki milijunski dug, a da porezna uprava ne krene u naplatu istog već nakon utvrđenih desetak tisuća kuna duga i kako je moguće da se nije krenulo u naplatu ovrhom i plijenidbom imovine obitelji Ćalušić i drugih odmah nakon objave liste dužnika. Kome je ta lista bila zapravo namijenjena i koja je bila uopće svrha te objave? Nadam se da ćete doći do odgovora na navedena pitanja i da ćete istražiti vezu između obitelji Ćalušić i HDZ-a. S poštovanjem, grupa oštećenika kriminalne skupine Mire Ćalušića”, stoji u pismu. 

Uz ovo pismo, posjedujemo i četiri dokumenta vezana uz kaznenu prijavu radi pranja novca, koji su proslijeđeni nadležnom Uredu za pranje novca, kao i DORH-u. U svakom slučaju, Porezna uprava teško može opravdati svoj pasivni pristup rješavanju poreznog duga Mire Ćalušića jer su oštećenici čitavo vrijeme obavještavali sve institucije o protuzakonitim radnjama koje su poduzimali Ćalušić i njegovi suradnici. 

Možemo zaključiti kako su milijunski porezni dugovi sramota pojedinaca, ali je zato nenaplata tih dugova i propuštanje zaplijene imovine i novčanih sredstava dužnika, najveća sramota ove države. 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.