Patrik Macek/PIXSELL

(UŽIVO) KAOS U SABORU: Plenković Živi zid nazvao ‘malim miševima’, Pernar mu odgovorio da je ‘kralj štakora’

Autor: dnevno.hr

U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o opozivu ministra zdravstva na kojoj su prisutni prozvani ministar Milan Kujundžić i premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

Tijek rasprave pratite ovdje:

17:34 “To je problem koji je naslijedila ova vlada. U ovome trenutku imenovana je nova ravnateljica, potpisan je ugovor vlade i Zagreba. Srce Imunološkog SDP je izvadio , research centar. to vraćamo, plazma se ne prodaje više po tako niskoj cijeni” kazao odgovorio je na pitanjem o Imunološkom zavodu ministar.

17:33 “Pitao sam vas oko imunološkog u svibnju, vi ste mi odgovorili u rujnu. Nisam dobio nikakav konkrentan odgovor o sudbini imunološkog. Isti odgovor dao je SDP i ništa nije provedeno”, uveo je Inunološki zavod u raspravu Ivan Vilibor Sinčić.  

17:27 Premijer Plenković napustio je sabornicu i udaljio se u nepoznatom pravcu.

17:21 Strenji je odgovorio Kujundžić:

“Maksim Gorki je rekao ‘čovjek, kako to gorko zvuči’. Gospođo Linić, nikada mi niste došli niti ste mi išta ikada predložili, a mogli ste. Hitna ne odgovara europskoj praksi, ali čekajte koji mjesec kada prođe novi zakon. U tišini smo pripremili reformu. puno važnije od venskog puta je intubacija, a  ti novo obučeni ljudi će to znati. Što se tiče kardiologije u Splitu, Vlada se nije oglušila. Vlada je nabavila aparate za koronografiju i Hrvati diljem zemlje će dobiti stent. Sve dobro ćemo usvojiti. dođite k meni u ministarstvo.

17:19 “U Splitu je strašan problem. KBC Split je jedina bolnica koja nema informatiočki sustav, a pqacjente obrađuju specijalizabti”, dodala je Strenja -Linić.

17:15 “Kako u jednoj zemlji može biti moguće da se netko zbog srćanih problema prijavi u bolnicu, a na pregled ga naruče iduće godine'”, replicirao je Božo Petrov,

17:11 Riječ je preuzela Ines Strenja Linić koja je kazala kako nije dovodila u pitanje razlog smrti mladića u Zaprešiću nego postupanje Hitne pomoći te neučinkovitost postojećeg sustava

“Potreban nam je task shifting, a to je ministar propustio provesti. T2 tim ne može provesti reanimacijski postupak. Dijete čeka pola sata i dolazi T2 tim koji ne može reanimirati”

17:10 Željko Reiner dugo je govorio navodeći sve velebne uspjehe HDZ-ova upravljanja zdravstvom.

16:37 “Pomiješao si žabe i babe”, rekao je Kujundžić Mostovom Miri Bulju koji ga je prozvao.

16:33 Meni je žao zbog gubitka djeteta. Morao bih imati medicinsku dokumentaciju da vam mogu dati odgovor”, rekao je na izlaganje Mostovke Kujundžić.

16:31 “Ja sam imala spontani pobačaj. Vezali su me i strugali mi maternicu pola sata bez anestezije, na živo”, rekla je Mostova Ivana Ninčević Lesandrić.

16:20 “Čini mi se da gospodin Bunjac već pomalo halucinira. Plačete, cvilite, bunite se kad odgovorimo na vaše vrijeđanje. Ne može to tako”. odgovorio je Plenković Bunjcu.

16:19 “Vi govorite da štitite prava žena, a pogledajte kako vrijeđate novinarke kad dajete izjave, kako im se vulgarno i seksistički obraćate. Sram vas može biti”, rekao je Bunjac Plenkoviću.

16:16 Pernar je uzvratio Plenkoviću. “Vi ste nas nazvali malim miševima. Ja bih vas usporedio s jednim drugim bićem. S kraljem štakora iz filma Izbavitelji”, rekao je Pernar te pročitao opis “kralja štakora”. Dodao je da iz tog opisa prepoznaje Plenkovića. Njonjo ga opomenuo.

16:04 Opomenu je dobio Mostov Grmoja. Grmoja je prozvao Plenkovića za balansiranje s koalicijskim partnerima, a Plenković mu je žestoko odgovorio: “Radije bih balansirao sa svima, nego ikada više koalirao s vama

16:00 Predsjednik sabora Jandroković opomenuo je Plenkovića jer je zastupnike Živog zida nazvao malim miševima. “Da ste zastupnik, dobili biste opomenuo, no takve poslovničke mogućnosti nema pa vas molim da to ne činite”, rekao je Njonjo Plenkoviću.

15:57 Za govornicom je ministar Kujundžić čiju smjenu traži oporba. Prozvao je opoziciju da šire lažne brojke.

15:49 Plenković je posebno napao Živi zid. “Tri mala miša iz Živog zida su pobjegla kad se glasalo o Istanbulskoj konvenciji”, rekao je.

15:47 “Nije vam trebalo ni par sati da jednu ljudsku tragediju u Zaprešiću iskoristite za ovo. Mladi čovjek je imao urođene probleme, imao je srčanu probleme i to je razlog zašto ga više nema među nama. Doprinijeli ste stvaranju histerije. Ova inicijativa oporbe je najneprimjerenija jer ste zlorabili ono što se ne zlorabi. Toliko etike bi bilo dobro da imamo i u političkom aktivizmu”, rekao je Plenković.

15:45 Za govornicu izlazi premijer Plenković. Kaže da je ovo novi pokušaj oporbe da diskreditira vladu.

15:39 Krenule su replike vladajućih na izlaganja oporbenih zastupnika.

15:28 Za govornicom je Nenad Bunjac iz Živog Zida. Kaže da Kujundžić na svaku kritiku odgovara bahato.

15:21 Za saborsku govornicu izašao u ime SDP-a Željko Jovanović. Kaže da sustavom zdravstva kao jednim od najsloženijim sustava treba upravljati netko kompetentan. “Kujundžić nije kompetentan”, rekao je Jovanović.

15:15 Zahtjev u ime oporbe prva obrazlaže Ines Strenja Linić iz Mosta.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.