Foto: Pixabay

‘Tko je prije korone pio dva piva, sad pije pet. Ljudi su se nakon dva mjeseca vratili s nemogućim pričama, sada sam im kao psihijatar’

Autor:

“Bio mi je to valjda najgori radni dan. Ne zato što mi je bila frka, inače mislim da ne treba toliko paničariti oko korone. U kafiću je bilo grozno, taj razmak između stolova, maksimalno četvero ljudi stane unutra a jedva da itko uđe, dezinficijensi u svakom kutku.”

“Pa više sam brisala i dezinficirala stolove nego što sam skuhala kave“, priča mi Dina, konobarica u kafiću u širem centru Zagreba, o svom povratku na posao 11. svibnja, nakon popuštanja mjera.

Prvih tjedan-dva bila je katastrofa. Tu i tamo koji čovjek, prođe ti smjena, ma ono, ljudi uopće nema. Nisam navikla na to, baš je bila nelagodna atmosfera”, prisjeća se.

“Sad se situacija jako promijenila. Imam dojam da je ljudima, onako, kao da im je dosadilo to sve. I oni koji su se bojali korone više se ne boje. Stolovi su još razmaknuti – barem kod nas, po nekim drugim lokalima vidim da se ne drži razmak, praktički se sve vratilo na staro – ali ono što je najvažnije, terase su pune.”

Foto: Pixabay

Pojasnila nam je detaljnije što je mislila pod onim da je ljudima “dosadilo sve to”.

“Kažem, i oni koji su se bojali sada se ne boje. To je stav ‘sad sam došao u birtiju i daj mi sve’ (smijeh). Oni koji su imali pivicu-dvije, sad su pojačali svoju mjeru.”

Jednu naviku gosti nisu zaboravili. Iako je sve više nezaposlenih, a i plaće su manje, “bakša” još stiže.

“Iskreno, isto je kao što je bilo i prije. Osam kuna je deset, nema gledanja u kunu. Čak imam i dojam da su darežljiviji nego što su bili.

Tena (17) i Melani (18) otvorile turbo folk klub! PROČITAJTE OVU LUDU PRIČU

“U odnosu na prije, “staro normalno”, primjeti da su konobari sve više psiholozi. Kao da nisu bili i dosad.

“Smatram da radimo najgori posao na svijetu – radiš s ljudima i alkoholom. Mi smo i psihijatri i psiholozi, ne znam, sve. Ma i doktori(smijeh)! E sad zamisli, ljudi su se nakon dva mjeseca vraćali sa svim mogućim pričama, trebaš ti to sve poslušat. Ako ti je netko gost i dolazi dugo, normalno da ga nećeš otkantati. Nije to jedna, nego deset priča dnevno i, naravno, nakon posla glava ti je – ogromna!”

Premda je zbog koronakrize naglo došlo do povećanja nezaposlenosti – prema podacima HZZ-a (za ožujak i travanj) čak 3,813 njezinih kolegica i kolega ostalo bez posla – Dina je uspjela promijeniti posao. Na prethodnom mjestu nije bila zadovoljna i uspjela je preći na bolje. Naravno, danas je teže pregovarati pa ovo “bolje” treba uzeti s rezervom.

Gazda ti ne može ponuditi 6.000 kuna kad ne zna šta će biti u devetom mjesecu. Sami ti kažu, “mogu ti dati to i to, ako bude posla nije problem da ti dam više”. Jednostavno, situacija je takva da ne mogu”, prihvaća Dina novu realnost.

“Znam da je dosta ljudi ostalo bez posla, ali ako netko vrijedi, onda ćeš ga i platiti a ne da ga izgubiš, kao što je bio slučaj s mojim bivšim poslodavcem. ‘Ne daš? Ne daj, dat će mi netko drugi’. I sad se grizu. Mislim da zaslužujemo više poštovanja, prvo kao ljudi, a onda i kao radnici.”

VELIKA OSVETA PROFESIONALNIH KONOBARA ‘Na nama su zaradili BMW-e, sad neka propadnu’

U ovo vrijeme krenula bi i sezona, a s njenim kašnjenjem (ako ćemo biti optimistični pa nećemo naricati o fijasku) zatvorene su i brojne prilike u konobarskom cehu.

“Imam kolega koji obično odu, ali zasad, koliko znam, nitko nije otišao. Možda tek sad krene, mjere su popustile, a opet je to neizvjesnost. Šta da se u devetom sve ponovi i opet smo nigdje?”

“Iskreno, prošle godine, dobila sam bianco ponudu. ‘Samo reci brojku i dolazi kod mene raditi’. Da sam sama, otišla bih bez j*** ti, al’ imam dijete, muža, nisam mogla prihvatiti. Tako nešto uleti jednom u životu, to će ti dat’ netko tko je podmazan i tko vidi da stvarno znaš raditi. Bila sam i na sezonama, ali nije to nešto čim žalim. Dobiješ istu plaću kao i u Zagrebu, a ovdje imaš i slobodne dane i godišnji odmor. A tamo u tri mjeseca ne dobiješ ni tri dana slobodno i još radiš dvanaest sati dnevno.”

“Na žalost, sad je tako da bi mnogi i na to pristali”, zaključuje.

Foto: Pixabay

Ipak, da se do konobarskog posla može doći nakon otkaza potvrđuje i priča Nikole. Nakon gubitka posla napravio je “strateški odmak”, centar je zamjenio kvartovskim kafićem.

Gadno je studentima koji su htjeli zaraditi za faks. Da ti budem iskren, nisam se brinuo hoću li naći novi posao iz razlog što vjerujem u sebe, a ne u nekog drugog. Dobar sam radnik, a za mene će uvijek biti posla – u Zagrebu ili negdje drugdje.”

“U centru, gdje je velika izmjena gostiju, osjeti se pad. Zato sam i prešao u kvartovski lokal.”

Posljednično, nije doživio “traumu” prvih tjedana poput Dine.

Ovdje nema nikakve razlike prije i poslije, u malom sam kvartovskom kafiću u koji dolazi istih 15 ljudi. Imaju svoju rutinu, i od prvog dana je ovdje odmah bilo udarno. Čak bi rekao da je bila i bolja atmosfera nego inače – čisto zato što su ljudi bili sretni da opet mogu biti skupa”.

U ‘NOĆNI IZLAZAK’ S HRPOM DROGE: LSD, halucinogene gljive Psilociba, marihuana, amfetamin, MDMA….

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.