flickr

Zapanjujuće činjenice i ironija katastrofe u Meksičkom zaljevu

Autor: dnevno.hr

Od morževa za koje BP vjeruje da obitavaju u Zaljevu, do kornjača koje su upravo tamo tražile spas, stižemo i do cijene svake kapi i teorije zavjere predsjednika Obame.

Već sama činjenica da se nafta već 40 dana izlijeva u more, u 21. stoljeću, u vremenu napredne tehnologije, dovoljno je čudna i bez neobičnih i ironičnih pojedinosti koje je o najvećoj ekološkoj katastrofi u SAD-u prikupio portal The Week. Zapisi su prikupljeni s brojnih portala i blogova, a bez obzira na redoslijed kojim ih navodimo, svaki je podjednako zapanjujući.

1. Čelnici BP-a slavili su sigurnost Deepwater Horizona u trenutku kada je eksplodirao

British Petroleum odabrao je upravo 20. travnja kao dan kada će organizirati proslavu kojom je obilježavao “sedam godina Deepwater Horizona bez incidenta.” Dio je čelnika tvrtke doletio na platformi kako bi sudjelovali u proslavi. Ekplozija plina koja je ubila jedanaest radnika i potopila platformu “digla je u zrak zid iza kojeg je galerija u kojoj se održavala zabava.”

2. Kevin Costner nudi Hollywoodski završetak

Meksički zaljev

Nakon slučaja Exxon Valdez, Costner je uložio 24 milijuna dolara svog novca u razvoj stroja koji nalikuje ogromnom usisavaču a koji može vrlo brzo odvojiti naftu od vode. Tvrdi kako njegov patent “Ocean Therapy” može pokupiti velik dio nafte koji se izlio u zaljev. Spreman je izaći i riješiti problem, a ne samo pričati o njemu, tvrdi Costner.

3. Tradicionalni “Festival škampi i nafte” u Louisiani održat će se kako je planirano

Grad Morgan slavi 75-i godišnji “Festival škampi i nafte”, iako naftna mrlja prijeti da će uništiti idućih nekoliko generacija u proizvodnji morske hrane.

– Sve je spremno. Odat ćemo počast ovim granama gospodarstva kao i uvijek. Vjerojatno i malo raskošnije, jer slavimo jubilej – rekao je Lee Delaune, direktor festivala.

4. BP misli da u Meksičkom zaljevu ima morževa

More zagađeno naftom

U izvješću koje je tvrtka objavila, “Plan djelovanja, Meksički zaljev”, dokument koji tragično ignorira činjenicu da bi do slične katastrofe uopće moglo doći, BP navodi morževe kao osjetljivu biološku vrstu u zaljevu. Kao što većina osnovnoškolaca zna, morževi žive isključivo na Arktiku.

5. Rusi bi razvalili cijevi

Prema ruskoj Pravdi, Sovjetski savez pet puta je koristio nuklearno oružje da zaustavi curenje nafte, između 1966. i 1977. godine. Podzemne eksplozije pomiču stijene, upiru u cijevi i u konačnici zaustavljaju izvor, objavila je Pravda, navodeći kako bi i SAD trebale pokušati isto.

6. Nekim morskim kornjačama kao da nije suđeno

1979. godine, ugrožena vrsta morskih kornjača Kemp’s Ridley dopremljena je iz Meksika na obale Zaljeva kako bi se osigurao njihov opstanak jer su bile ugrožene zbog naftnog izlijevanja Ixtoc, katastrofe koja najviše podsjeća na ovo posljednju. Sada bi ova vrsta mogla nestati zbog Deepwater Horizona.

7. BP možda će platiti porez za svaku prolivenu kap nafte

British Petroleum

Prema zakonu je prolivena nafta jednaka prodanoj. I dok Deepwater Horizon izlijeva desetke tisuća barela dnevno, BP bi mogao biti dužan već preko 35 milijuna dolara poreza zbog nafte prolivene u Zaljev. Čudi li ikoga što BP daje manje procjene o količini prolivene nafte?

8. Katastrofa bi mogla zbližiti SAD i Kubu

Katastrofa je dovela dvije zemlje do razgovora koji i nisu tako česti, ali sada SAD pokušava spriječiti da se šteta dogodi i na obalama Kube.

– Mi smo uzrokovali ovaj nered, sad je pitanje kako ćemo im pomoći da se nose s time – kaže David Guggenheim iz Ocean Foundation u Washingtonu.

9. “Brownie” vjeruje da je riječ o uroti

Michael Brown, koji je u Vladi bivšeg predsjednika Busha bio zadužen za saniranje posljedica uragana Katrina, pa se baš i nije proslavio, kaže kako se Vladina inercija u reakciji na curenje nafte najbolje može objasniti teorijom urote: Predsjednik ne želi zatvoriti rupu, kaže Brown, jer bi to ugrozilo njegov tajni plan da se riješi industrije nafte i plina.

Ignorira se rješenje za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

BP: Nema jamstva za uspjeh novog plana

VIDEO: Meksički zaljev je Obamina Katrina

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.