youtube videocapture

VIDEO: Meksički zaljev je Obamina Katrina

Autor: Hina/dnevno.hr

Obama je tri tjedna šutio i čekao da BP učini svoje. Sve dok naftna mrlja stiže na obalu, rupa u cijevi je rupa u Obaminoj predsjedničkoj karijeri.

Naftna kompanija British Petroleum objavila je u subotu navečer da pokušaj zatvaranja bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu ubrizgavanjem velikih količina mulja, cementa i gume, tzv. top kill načinom, definitivno nije uspio i najavila je novu metodu u pokušajima da zaustavi katastrofalno istjecanje nafte iz bušotine.

Meksički zaljev mogao bi biti uragan Katrina za američkig predsjednika Baracka Obamu, ili čak i gore od toga, piše kolumnist The New York Timesa Frank Rich. Napominje kako bi ova katastrofa mogla imati nesagledive posljedice na ekologiju, ali i na predsjednikov mandat, ukoliko se ne uspije zaustaviti curenje nafte, niti nakon više od mjesec dana.

Obamin ured uključen je u rješavanje problema nafte od samog početka – ali vjerovalo se da će BP riješiti problem. Kolumnist se pita što je Obama još mogao učiniti: vikati glasnije na BP, poslati vojsku i tankere?

Kada je uragan Katrina pogodio Ameriku, Bush je bio u svom drugom mandatu, javnost je već bila navikla na greške u koracima u ratu u Iraku, pa nitko nije bio iznenađenja njegovim nesnalaženjem u novoj izvanrednoj situaciji.

Obama je na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, objasnio do detalja kako je Vlada reagirala na katastrofu, gdje je pogriješila u odnosu sa BP-om, ali ovo je obraćanje stiglo najmanje tri tjedna prekasno. Također, bila je to njegova prva konferencija za novinare u 10 mjeseci.

Ali riječi ne mogu zamijeniti djela, sve dok naftna mrlja stiže na obalu, rupa u cijevi je rupa u Obaminoj predsjedničkoj karijeri, a Zaljev možda nije jedini koji će patiti, ističe kolumnist Rich.

“Top kill” – treći pokušaj zaustavljanja nafte

– Nismo uspjeli zaustaviti istjecanje nafte i donijeli smo odluku da idemo na novu metodu – izjavio je glavni operativni dužnosnik BP-a Doug Suttles.

Po planu, BP će sada, koristeći se posebnim podmornicama, odsjeći cijev iz koje curi nafta i zatim izravno iznad sigurnosnog ventila postaviti svojevrsni čep. On bi trebalo prikupljati naftu koja će se zatim odvoditi do brodova na površini. Trebat će četiri dana da se taj čep postavi iznad ventila. To je po stručnjacima BP najbolji način da se minimalizira istjecanje nafte, ali se ipak radi samo o privremenom rješenju dok se ne završi bušenje paralelnih bušotina što bi moglo potrajati još dva mjeseca.

“Top kill” je bio treći pokušaj BP-a da zaustavi istjecanje nafte. Prvi je bio postavljanje velikog “zvona” od čelika i betona iznad izvora, ali je propao zbog hvatanja komada leda na zvono čime su mu smanjili težinu i povećali plovnost.

Drugi je pokušaj uključivao stavljanje cijevi promjera 10 centimetara u puknuti cjevovod buštine. BP je tom metodom uspio preusmjeriti dvije petine nafte iz Deepewater Horizona, ali se ta cijev morala maknuti kako bi se napravilo mjesta za “top kill”. Četvrta metoda je slična drugoj, ali navodno puno učinkovitija.

Od havarije Deepewater Horizona u Meksičkom zaljevu i početka najgore ekološke katastrofe u povijesti SAD-a prošlo je točno 40 dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.