You Tube screenshot

VIDEO: Bičevanje djevojčica koje su odbile konzumirati brak

Autor: A.Ba.

Njihovi mučitelji nisu bili Talibani, nego lokalni mule i ratni profiter koji vlada u području gdje djevojčice žive. Samo javno batinanje nije bilo dovoljno, pa je bičevanje zabilježeno i na uznemirujućoj snimci.

Dvije djevojčice iz Afganistana vjerovale su da će zakon biti na njihovoj strani kada je policajac zaustavio autobus u kojem su se nalazile bježeći od prisilnih i ilegalnih brakova sa znatno starijim muškarcima, piše New York Times.

Djevojčice, stare 13 i 14 godina, bježale su dva dana sporednim cestama i planinskim prijelazima kako bi pobjegle u relativno liberalnu provinciju Herat, no policajac koji ih je zaustavio ignorirao je njihove molbe i poslao ih natrag u njihovo selo u provinciji Ghor gdje su ih javno bičevali jer su se usudile pobjeći od muževa. Njihovi mučitelji nisu bili Talibani, nego lokalni mule i ratni profiter koji vlada u području gdje djevojčice žive. Samo javno batinanje nije bilo dovoljno, pa je bičevanje i snimljeno.

Tako je ovaj slučaj dobio javnu pažnju, ali ne i pažnju afganistanske vlade koja je imala priliku pomoći djevojčicama. Khadija Rasoul (13) i Basgol Sakhi (14) iz sela Gardan-i-Top bile su prisiljene na razmjenu, tako što je svaka predana starijem muškarcu obitelji one druge. Kasnije su objasnile kako su ih muževi tukli kada su pokušale odbiti njihove pokušaje konzumiranja braka.

Policajac koji ih je poslao natrag kući imao je izbor kada je kontaktirao lokalnog vladara Fazila Ahada Khana, koji ih je skupa s lokalnim vjerskim vođama osudio na 40 udaraca bičem. Naime, u provinciji u koju su djevojke bježale postoje brojna skloništa za zlostavljane žene i djevojke koje su u bijegu. Komisija za ljudska prava snimke je poslala ministarstvu unutarnjih poslova i guverneru pokrajine. Guverner je rekao da je područje previše nesigurno da bi tamo poslao policiju, a ministarstvo nije odgovorilo. Ipak, cijela priča nije završila tako loše jer ih je mula proglasio razvedenima i vratio obiteljima.

Bičevanje koje su ove djevojčice prošle, pa i prisila na brak u većini zemalja smatra se kriminalom, a u Afganistanu je riječ o kulturalnoj normi. Iako su i u samom Afganistanu oba djela zakonom zabranjena, vlada očito nema ili snage ili volje provesti slovo zakona u djelo. Prema studiji UNICEF-a od 2000. do 2008. u 43 posto sklopljenih brakova mladenke su bile stare manje od 18 godina, iako je dozvoljen brak s djevojkama od 16 godina života.


Zavirite pod burku


Autor:A.Ba.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.