Photo by Brent Stirton/Getty Images/ilustracija)

SAUDIJSKA ARABIJA: ‘Pokolj civila, pedofilija i smaknuća su nesporazum’

Autor: R.M.

Napokon je došao i službeni izvještaj UN-a.

Situacija u Jemenu iznimno je teška i saudijska koalicija s američkom savjetodavnom pomoći prolazi kroz ogromne probleme u napadu na Jemen, državu od gotovo 28 milijuna stanovnika.

‘Slučajno smo ubijali tolike civile, riječ je o nesporazumu’

Upravo se ta mnogoljudnost pokazala kao prevelik zalogaj za brojne invazije i subverzivno djelovanje na političke vrhuške tih zemalja. Tako su Saudijci izgubili višedesetljetni nadzor nad vlastodršcima u Jemenu (kraljevska obitelj) da bi postali veliki borci protiv revolucionarnih Houthi pobunjenika koje nazivaju ‘teroristima’. Zanimljivo, u Siriji pobunjenike koji doista imaju elemente terorizma isti ti Saudijci i njihove marionetske kolege nazivaju ‘oporbom’. Zapadni mediji godinama eskiviraju izvještaje s terena pa se na prvu čini kako sukoba ni nema, no prisilno izvješće UN-a moglo bi otvoriti ovu kontroverznu temu. I čini se da se tako što i počelo odvijati, pošto su saudijski dužnosnici promptno osudili i UN i sve koji bi taj proglas mogli institucionalno podržavati ili gurati rezoluciju.

Abdulaziz al-Wasil kao veleposlanik Saudijske Arabije pri UN-u odbio je sve zaključke i nalaze izvješća stručnjaka o stanju u Jemenu. Po očekivanju, UN je optužio saudijsku koaliciju na počinjenje višestrukih povreda međunarodnog prava protiv jemenskih civila, među kojima je i dokazano namjerno bombardiranje civilnih područja zrakoplovima i minobacačima. Tako su Saudijci čekali vrijeme školskih odmora, završetke mise ili vikend odlaske na tržnice da bi poubijali što veći broj civila. Saudijska Arabija zaprijetila je tužbom na međunarodnim sudovima ako zaključci izvješća izađu u medije. Tvrde kako su predočeni dokazi krivo interpretirani i da je riječ o ‘velikom nizu slučajnosti’ koje za cilj imaju potpunu difamaciju čestitih namjera naroda koalicijskih snaga i savjetnika.

‘Želimo posijati demokraciju, a UN ne može na teren zbog vlastite sigurnosti’

GEE izvješće dalje analizira i samo američko oružje korišteno pri napadima pa odbacuju mogućnost slučajnosti, krivih tempiranja ili loše naciljanih meta. Riječ je o iznimno preciznim navodećim projektilima za čije rukovanje garantiraju mjeseci obuke od strane američkih časnika. Posebno svirepo izgledaju napadi na autobus pun djece tijekom odlaska na ljetni kamp, bombardiranje riblje tržnice i bolnice, te napad na svadbu prilikom kojeg se posebno ciljao mladenkin šator. Mučenja, seksualna zlostavljanja, silovanja, pedofilija i sodomija dodatni su elementi na koje treba obraditi pozornost. Pretpostavlja se kako je do sada pobijeno 250.000 ljudi, etničko čišćenje ruši sve rekorde, a tu je i blokada granica koja dodatno otežava bilo kakvu humanitarnu i zdravstvenu pomoć. I koalicija unatoč svemu gubi rat.

Izvješće posebno potencira epidemiju kolere od koje se zarazilo do milijun ljudi, što se nikako ne bi smjelo događati u suvremenoj civilizaciji. Prosvjednici, aktivisti i političari koji upozoravaju na zločine uhićeni su i slijedi im smrtna kazna u Saudijskoj Arabiji i na okupiranim teritorijima. Suđenja naravno ni ne postoje u dokumentaciji. ‘Sijanje demokracije’ tako je ovaj puta pod posebnim povećalom, pošto reformu provodi i implementira država koja je ‘de facto’ religijska diktatura. Nastojanje UN-a da na pritužbu saudijskog veleposlanika pomnije istraži teritorij također je odbijeno, ‘zbog želje za sigurnosti UN-ovog osoblja’. SAD se ogradio i od izvješća i od pritužbi Saudijaca, pa će UN istragu morati dovršiti sam. Uz prihvaćanje ili potpuno odbijanje svega što je otkriveno.

Autor:R.M.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.