GNU

Izraelska akcija je ubojstvo koje je izvršila država

Autor: Hina/dnevno.hr

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najoštrije je osudio napad, zatraživši da Izrael odgovara za zločin počinjen na turskom brodu koji je vodio flotilu.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je osudilo djela koja su dovela do smrti civila tijekom akcije izraelske vojske na humanitarnu flotu za Gazu i zatražilo hitnu istragu o cijelom slučaju, javljaju agencije. Vijeće traži hitnu, nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim kriterijima, navodi se u izjavi koju je pročitao predsjedavajući Vijeća meksički veleposlanik Claude Heller.

U službenoj izjavi usvojenoj nakon više od 10 sati žučne rasprave, VS zatražilo je i hitno oslobađanje aktivista i brodova koje je zadržao Izrael.

VS izražava žaljenje gubitkom života i nanesenim ozljedama koje su posljedica uporabe sile tijekom akcije izraelskih vojnika na jednom od brodova iz konvoja u međunarodnim vodama.

– U tom kontekstu Vijeće osuđuje djela koja su dovela do gubitaka najmanje deset života i ranjavanja još mnogih – navodi se.

Vijeće je također naglasilo da situacija u Gazi nije održiva i zatražilo da se tom području nesmetano dostavlja i distribuira humanitarna pomoć.

Ublažen nacrt izjave koji je predložila Turska

Iz diplomatskih se izvora saznaje da je izjava VS-a znatno ublažena od nacrta što ga je predložila Turska, kojom se tražila eksplicitna osuda Izraela. Takvu varijantu nikako nisu prihvaćale Sjedinjene Države.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najoštrije je osudio napad, zatraživši da Izrael odgovara za zločin počinjen na turskom brodu koji je vodio flotilu.

– Izraelska akcija predstavlja teško kršenje međunarodnog prava. Najjednostavnijim riječima to je jednako banditizmu i piratstvu. To je ubojstvo koje je izvršila država, bez ikakva opravdanja – rekao je Davutoglu na sjednici Vijeća.

– Država koja slijedi ovaj put izgubila je legitimitet kao poštovana članica međunarodne zajednice – dodao je.

On je zatražio da Izrael odmah vrati brodove, tijela poginulih i sve aktiviste, te da naknadi štetu.

Izrael uhitio 480 aktivista s humanitarne flotile

VIDEO: Širom svijeta krizni sastanci; univerzalna osuda Izraela

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.