Pixabay

STALI SVI EU PROJEKTI EU ne može postići dogovor o planu oporavka. Italija traži kolektivizaciju dugova, što je s Hrvatskom?

Autor: dnevno

Ni nakon 16 sati rasprave ministri financija zemalja članica EU-a u srijedu nisu uspjeli postići dogovor o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa te su prekinuli videokonferenciju i nastavak najavili za četvrtak.

Šef eurogrupe Mario Centeno poručio je da njegov cilj i dalje ostaje, a to je snažna sigurnosna mreža EU-a od posljedica Covida-19 kako bi se zaštitili radnici, poduzeća i zemlje članice.

Saborski zastupnik Hrvastkih suverenista Hrvoje Zekanović za Dnevno je pozorio da zbog nemogućnosti postizanja dogovora mnoge zemlje, posebno one manje razvijene, među kojima je i Hrvatska, a koje koriste sredstva iz kohezijskog fonda, već duže vrijeme očekuju novac iz EU fondova za realizaciju projekata koji su na čekanju ne samo zbog koronakrize i nemogućnosti postizanja dogovora ministara financija nego i zbog činjenice da još nije donesen ni proračunski okvir Europske unije za iduće sedmogodišnje razdoblje. Tako je, ističe Zekanović, gotovo neprimijetno prošlo u javnosti da su zaustavljeni svi EU projekti.

EU projekti i njihovo financiranje iz europskih fondova, što mnogim članicama predstavlja izdašan izvor financiranja i poticanja gospodarskog rasta, ne samo da je stavljen u drugi plan nego se uopće ni ne spominje.

Hrvatska će se brže od Slovenije ekonomski oporaviti od epidemije, a prve Danska i Norveška

Zbog ozbiljno usporenih gospodarskih aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa mnoge su zemlje na rubu gospodarskog kolapsa i vape za žurnom gospodarskom i financijskom pomoći EU-a i Europske cenralne banke, a situaciju dodatno pogoršava zatvaranje pojedinih zemalja i suspenzija izvoza, posebno lijekova i medicinske opreme zbog čega velik broj bolnica u EU upozorava na nedostatak lijekova za liječenje oboljelih od covida-19.

Glavni kamen spoticanja ministara financija je pitanje kolektivizacije dugova i uvjeta za kreditiranje Europskog stabilizacijskog mehanizma. Italija s jedne strane inzistira da se u zaključke unese kolektivizacija dugova, dok s druge strane Nizozemska za to ne želi ni čuti.

Kolektivizacija dugova inače je tabu tema u Europskoj uniji. Zemlje članice koje imaju najviši kreditni rejting uvijek su se protivile mogućnosti da se zajednički snosi rizik za zemlje koje nisu poznate po disciplini u javnim financijama poput Italije.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.