Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Slučaj Smiljane Srnec: Ispitani su vještaci Psihijatrijske bolnice Vrapče. Evo što su iznijeli!

Autor: Dnevno

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, a ispitani su vještaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče Goran Arbanas – specijalist forenzičke psihijatrije i Bogdan Krajačić – profesor psihologije. Na pitanja uglavnom odgovara psihijatar.

U dijelu nalaza i mišljenja psihijatrijskog nalaza citiran dio iskaza Dragutina Sabola, koji je izdvojen iz spisa, pa se i taj dio izdvaja, kao i dio iskaza svjedoka Romea Kanižaja, u kojem govori o razgovoru s policajcima. Riječ je o dijelovima iskaza koji su izdvojeni, odnosno na kojima se ne može temeljiti sudska odluka, navode 24 sata.

Ovo su neka pitanja i odgovori:

Kod okrivljenice prisutan niži prag tolerancije, latentna agresivnost, pretjerana impulzivna reakcija.

– Radi se o karakteristikama ličnosti na osnovu psihologijskog testiranja. Osoba koja je latentno agresivna kod nje se može očekivati niži prag tolerancije, odnosno lakše će agresivno reagirati u stresnoj situaciji. Za neke stvari koje je sama navela da je napravila, nismo vidjeli u afektivnom izražaju kajanje. Projekcija prebacivanja krivnje znači da neka objašnjenja za postupke ne nalazimo u sebi, nego u drugima.

Znači li to da je riječ o osobi koja ne bi preuzela odgovornost?

– Ne možemo generalizirati, ali da.

Primijetili ste da je opsesivna u nekim stvarima?

– Da, ona je sama navela da je pretjerano opsesivna u održavanju kuće koju je više puta morala čistiti da bi bila zadovoljna čistoćom.

Dijagnosticirali ste disocijalni poremećaj ličnosti. Jesu li osobe s tim poremećajima sklone agresivnom ponašanju?

– Poremećaji ličnosti nisu duševne bolesti. Svaki živi čovjek ima neke osobine ličnosti, kad su one osobito izražene tad ih nazivamo poremećajima ličnosti. Određene karakteristike su odsutnost osjećaja krivnje, osjećaj da ima pravo nešto napraviti pa i kršiti norme, agresivnost može biti dio poremećaja, ali i ne mora. Kod tih osoba u pravilu nije izraženo kajanje, odnosno nalaze opravdanja i racionaliziraju svoje ponašanje.

Na temelju čega ste utvrdili da je bila ubrojiva?

– Na temelju odsutnosti elemenata koji bi govorili da je u vrijeme počinjenja bila smanjeno ubrojiva. Oni ne utječu na sposobnost razumijevanja djela. Svoja mišljenja smo temeljili na uvidu u spis, naših razgovora i promatranja reakcija.

Znate li je li konzumirala opijate, odnosno lijekove sedative?

– Prema medicinskog kartona uzimala sedative i antidepresive od prosinca 1996. pa nadalje. Te lijekove dobivala je zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivnih simptoma koji su nastupali nakon nekih stresnih situacija.

U nalazu utvrđujete narcističke crte?

– Kad je ona pričala o sebi, uglavnom se prikazivala u pozitivnom svjetlu.

Znate li da joj se sudi za ubojstvo? Utječe li to na način prikazivanja sebe?

– Naravno da utječe.

Je li ona u intervjuu spomenula ijednu svoju manu?

– Kao manu navodi da se brzo umara, mora sama obavljati kućanske poslove jer ih ona najbolje napravi. U priči o manama ispričala jednu svoju pozitivnu stranu.

Nedostatak empatije kao element disocijalnog poremećaja?

– Prema kome je izostala empatija. Prema onim situacijama u kojima je nekoga povrijedila, recimo u situaciji kad je izmislila da je napadnuta.

Na temelju čega ste utvrdili narcističke crte? Je li to na temelju toga što sebe opisuje kao vrijednu i marljivu i ne nalazi si mane?

– Između ostalog.

Je li ona na temelju svega toga opasna za okolinu?

– Osobe koji imaju disocijalni poremećaj ličnosti češće čine kaznena djela, njihov postotak u populaciji koja čini kaznena djela vrlo visok.

Zašto ne vidimo testove koje ste radili s okrivljenom?

– Nije standardni postupak da testovi budu u nalazu i mišljenju. Prema odredbama psihološke komore to mora biti izvanredna situacija da testovi budu u spisu.

Bila je u Zagrebu četiri dana bez ikakvih sredstava za higijenu i bez rezervne odjeće, dovedena je u petak, a na razgovoru bila u ponedjeljak. – pišu 24 sata.

Sljedeća rasprava 7. studenog ispitat će vještaka sudske medicine i svjedoke optužbe te 14. studenog policijske službenike.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.