Foto: dnevno.ba

ILEGALNI MIGRANTI IZAZVAT ĆE HUMANITARNU KATASTROFU: ‘Stanovništvo je ugroženo, a zakoni se ne poštuju’, poručuje Krešić

Autor: Dnevno

 Mijo Krešić zamjenik ministra sigurnosti BiH u ponedjeljak je izjavio kako bi vlasti u Bosni i Hercegovini morale osnažiti nadzor na granici na istoku prema Srbiji i Crnoj Gori radi smanjenja ulaska ilegalnih migranata zbog čega bi moglo doći do humanitarne katastrofe.

“’Postojeći resursi se moraju u potpunosti staviti u funkciju, a posebno kada je u pitanju nadzor granice. Jedan od naših fokusa jest granica na istoku (Srbija i Crna Gora), kako bismo pokušali ograničiti priljev migranata, provjeravati njihove podatke i kontrolirati kretanje u BiH”, rekao je Mijo Krešić u pisanoj izjavi koju prenosi HDZ BiH.

Krešić je upozorio kako se u BiH ne primjenjuje Zakon o strancima i njihovu kretanju s obzirom na to da se migranti bez ikakvih isprava slobodno kreću po zemlji. Upozorio je da bi upravo takvo nekontrolirano stanje s migrantskom krizom te loši uvjeti njihovog smještaja, moglo eskalirati unutar zemlje.

“Ljudski, financijski, tehnički i smještajni kapaciteti moraju se osposobiti kako migrantska kriza ne bi prerasla u humanitarnu katastrofu. Problem migracija se u najskorijem roku mora staviti pod kontrolu, a to je teško bez funkcionalne državne vlasti”, istaknuo je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Prema njegovim riječima, poseban problem predstavlja činjenica što BiH od tranzitne, postaje hotspot zemlja za migrante, jer ne mogu ući u Europsku uniju. “Ovo je državni problem i mora mu se žurno i bez odlaganja pristupiti u državnoj nadležnosti, uz suradnju susjednih zemalja i EU”, mišljenja je Krešić.

Upozorio je i kako je stanovništvo BiH u mnogim područjima ugroženo i da lokalne vlasti svakodnevno apeliraju na pomoć države tražeći zaštitu. Poseban problem prema Krešićevim riječima predstavlja činjenica da institucije BiH ne primjenjuju zakone po pitanju ilegalnih migranata. “Zakoni postoje, ali se ne primjenjuju. Moramo uspostaviti mehanizme djelovanja, koji će dati kvalitetniji odgovor na problem migrantske krize, jer je evidentno da nismo na najbolji način odgovorili problemu s kojim smo suočeni”, rekao je Krešić.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.