BALKANU CRVENO SVJETLO: Europska unija otkantala ‘region’, ali zato Putin zadovoljno trlja ruke

Autor: Dnevno, B.V.

Emmanuel Macron ostao je dosljedan svojoj ideji da se Europska unija prvo treba reformirati, a onda proširivati. Naime, nakon višesatnog sastanka šefova europskih država, Europska unije nije dala zeleno svjetlo proširenju na Balkan, za što se kao glavni krivac navodi Francuska.

Ovakva je odluka bila najbolnija za Albaniju i Makedoniju, koja je nedavno promijenila svoje ime, žrtvovala svoj identitet, kako bi ušla u zajednicu europskih naroda. Nakon što je Sjeverna Makedonija riješila i spor s Grčkom oko imena, u Skoplju su živjeli u nadi da će na ovom summitu konačno dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora. Macronov veto prokazao je koliko Europska unija može biti nevjerodostojna i koliko vrijede njihova obećanja, ako nakon svih provedenih reformi i svih napora kandidata, ona na kraju ne budu ispunjena.

Činjenica je da se Europska unija opekla kod pristupnih pregovora sa zemljama poput Bugarske ili Rumunjske i da vjerojatno Macron, poučen prijašnjim iskustvima puše i na hladno. S druge strane, na Balkanu ovim potezom direktno omogućavaju veći utjecaj Rusije, Turske i Kine, koja ulaže velike količine kapitala na jugoistok Europe.

Mnogi se pitaju jeli tako Francuska oštetila europske interese. Upravo to je rekao Roland Freudenstein, direktor Wilfried Martens Centra za europske studije, inače službene think-tank grupacije Europske pučke stranke, koji je naveo da je stav Macronove vlade naštetio EU u cjelini.

Reagirao je i naš premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako francuski zahtjev nije pravedan, jer se ne mogu mijenjati pravila utakmice tijekom igre.

Ljutnju zbog svega ovoga nisu krili ni drugi europski državnici koji poprijeko gledaju na odluku Francuza, jer smatraju da je ovo  snažna poruka za cijelu regiju, naročito imajući u vidu da je Sjeverna Makedonija ispunila sve što je od nje traženo.

U Srbiji je također zavladala skepsa oko puta u zajednicu europskih naroda, jer je službeni Beograd otvorio tek polovinu od 35 pregovaračkih poglavlja. Profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi Christopher Coker drži da članstvo Zapadnog Balkana u EU nije moguće u bliskoj budućnosti. “Koliko se Srba želi pridružiti EU? Ako je nacija podijeljena između onih koji žele i onih koji ne žele, onda mislim da je pitanje da li EU želi takvu zemlju”, rekao je Coker.

I ovaj profesor Londonske škole za odnose s javnošću smatra da zemlje Balkana mogu birati između dvije opcije: jedna je ruska, jer službeni Kremlj ulaže mnogo sredstava kako se regija ne bi pridružila Europskoj uniji. Druga alternativa je Kina, s obzirom na sporazume i inicijative Pekinga, poput “Pojasa i puta” i mnogih infrastrukturnih projekata. “Balkan može postati dio euroazijske ideje koju Kina i Rusija zagovaraju, kaže Coker.

Srbija je u trendu udaljavanja od Europske unije i približavanja Rusiji, pogotovo zbog pitanju Kosova. Ruski je stav jasan: Rusija je protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana. Putin će sigurno  iskoristiti ovaj potez Europske unije i zatvaranje vrata narodima jugoistočne Europe, jer Rusi su ekonomski prisutni na Balkanu, a sad imaju otvorena vrata za jačanje geopolitičkog utjecaja.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.