Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Povodom kazne obiteljskoj liječnici oglasio se i MUP. Evo što poručuju

Autor: Dnevno

Na mnoge medijske napise nastale nakon kažnjavanja obiteljske liječnice čiji je pacijent, pod utjecajem droga, izazvao prometnu nesreću na naplatnim kućicama kod Svete Helene oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

PRESEDAN! Za stravičnu prometnu nesreću na naplatnim kućicama kažnjena – obiteljska liječnica

U svom priopćenju MUP navodi kako su Zakonom o sigurnosti u prometu liječnici dužni obavijestiti policiju ako pacijent zbog bolesti nije sposoban upravljati vozilom.

Također, ističu kako liječnici uglavnom poštuju Zakon te su 2017. godine zaprimili 897 obavijesti liječnika, 2018. godine 821 obavijest, a do lipnja ove godine njih čak 742.

Oglasili su se i povodom kažnjavanja liječnice koja je odbila dati dokumentaciju pacijenta rekavši kako je time prekršila Zakon o sigurnosti prometa na cestama te opravdano kažnjena s 5.000 kuna.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na brojne medijske napise vezane za priopćenje Kordinacije Hrvatske obiteljske medicine u odnosu na obvezu i odgovornost liječnika u slučaju smanjenja sposobnosti vozača, a potaknutih prometnom nesrećom koja se dogodila na NP Sv. Helena, smatramo nužnim pojasniti odredbe zakona spomenutih u medijskim napisima

Odredbama članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19), propisano je da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.

Odredbom članka 10. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (NN 137/15, 132/17), koji temeljem zakonske ovlasti donosi ministar zdravstva, liječnik je dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja, prema istom Pravilniku, predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom.

Po primitku izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku.

Napominjemo da liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policijskih uprava i postaja o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. Tako je u 2017. godini zaprimljeno 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj – lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.

U konkretnom slučaju vezanom za prometnu nesreću koja se 11. srpnja dogodila na naplatnoj postaji Sv. Helena, zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka.
Budući je liječnica to odbila, pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. navedenog Zakona. Temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izuzeli su traženu liječničku dokumentaciju koju im je tom prilikom navedena liječnica predala

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je osnovana sumnja da je liječnica počinila prekršaj iz članka 233. stavka 3. kažnjivo po stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog čega je protiv lliječnice pokrenut prekršajni postupak izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 kuna.”, objavili su iz MUP-a.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.