POLICIJA UPOZORAVA: Ako dobijete OVAKVU poruku, ni slučajno ju ne otvarajte!

Autor:

Čuvajte osobne podatke jer Internet prevaranti opet vrebaju! U posljednjih nekoliko dana na adrese elektroničke pošte građana ponovo su počele pristizati zlonamjerne poruke (phishing mail) koje za cilj imaju krađu podataka za pristup Internet bankarstvu građana.

Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozorava građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad sa kreditnim karticama. Kako bi ponovo mogli raspolagati svojim kreditnim karticama od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na Internet bankarstvo svoje banke i potvrditi svoj identitet.

“Upozoravamo građane da ukoliko dobiju takve poruke nipošto ne otvaraju poveznice u poruci, nego da izbrišu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovih osobnih podataka i pokušaju neovlaštenog pristupa Internet bankarstvu”, poručili su iz MUP-a RH.

Poruke koje građani dobivaju na svoje račune elektronske pošte izgledaju ovako:

Vodite računa o računalnoj sigurnosti

Računalna sigurnost u današnje je doba vrlo važan dio informatičke pismenosti i što više ljudi pokaže interes za stjecanjem takve vrste znanja, to je veća vjerojatnost da će informacijsko komunikacijske tehnologije početi ispunjavati svoj puni smisao.

VAŽNA OBAVIJEST! Ovo trebaju svi znati: Aplikacija za pomoć u otkrivanju korone! Pogledajte imate li simptome!

Budući svakodnevno primamo e-mail upite građana vezano za ovu aktualnu temu, a u suradnji s CARNet-om, predlažemo vam da, ukoliko ste zainteresirani naučiti kako se zaštititi u domeni interneta, odnosno gdje pronaći korisne informacije kako se obraniti od virtualnih, ali nevjerojatno moćnih internetskih zlonamjernika i napasnika, gdje pronaći razne informacije o njima te, također vrlo bitno, kome se obratiti za pomoć, otvorite sljedeći link: http://www.carnet.hr/tematski/sigurnost/

Naime, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet počela je u sklopu svog web sjedišta objavljivati tematske brojeve posvećene aktualnostima u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Riječ je o “tromjesečniku”, koji za cilj ima o određenoj temi informirati i educirati širu javnost, na njoj razumljiv način.

Prvi tematski broj, posvećen računalnoj sigurnosti, realiziran je u suradnji s CARNet CERT-om, Nacionalnim centrom za sigurnost računalnih mreža, a upravo njega možete vidjeti na spomenutom linku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.