Foto: CROPIX

Podignuta optužnica protiv napadača na novinarku koja je snimala misu u vrijeme epidemije koronavirusa

Autor: Dnevno

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi te protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz  i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su počinili navedena kaznena djela 12. travnja 2020., kada je novinarka jednog internetskog portala mobitelom snimala misu u mjesnoj crkvi u Splitu koja se održavala unatoč zabrani javnih okupljanja i o tome izvještavala javnost izravnim emitiranjem te snimke na portalu. Drugookrivljenika (1999.) se tereti da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao, a kada je ona pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svog mobitela koji joj je sredstvo rada, prvoookrivljenik (1967.) joj je priječio ulazak u crkvu te je, tereti ga se, povukao krilo crkvenih vrata i tako joj prikliještio desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu.

Drugookrivljenika se tereti da je potom bacio navedeni mobitel na plato ispred crkve čime mobitel više nije bio u funkciji pa je novinarki prouzročio štetu u iznosu od najmanje tri tisuće kuna, a opisanim postupanjem okrivljenici su joj, tereti ih se, onemogućili daljnje medijsko izvještavanje.

U optužnici je predloženo da sud u cijelosti oštećenici dosudi imovinskopravni zahtjev na način da drugookrivljenika obveže da joj isplati iznos od tri tisuće kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude te je također predloženo da sud okrivljenicima produlji mjere opreza, a kojima im je bilo zabranjeno približavanje novinarki.

Podsjećamo, radi se o novinarki Dalmatinskog portala koja je snimala misu koju je u splitskoj Sirobuji predvodio velečasni Josip Delaš , a koja se održavala kada je na snazi bila zabrana okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

INCIDENT U SPLITU: U crkvi napadnuta novinarka koja je snimala misu

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.