NIKAD JAČI UDAR NA TITA! Teške optužbe stižu iz Italije: ‘Oduzmite tom zločincu odličje’!

Autor: Dnevno

Jučer je  u Monrupinu pokraj Trsta održan  Dan sjećanja na talijanske žrtve koje su proganjali i u krške jame, takozvane fojbe bacali Titovi partizani. Talijani koje su protjerali komunisti završili su tragično, a brojni političari su jučer govorili o negaciji tih događaja. Najsrčanije na ovo je reagirao konzervativni čelnik talijanske Lige i član Senata Matteo Salvini koji je poručio da su oni koji negiraju neprijatelji.

Vijenci su položeni na fojbu u Bazovici, također pokraj Trsta, gdje su, osim Salvinija, bili i Maurizio Gasparri kao predstavnik Senata, ministar za odnose s parlamentom Federico D’Inca, čelnica stranke Talijanska braća Giorgia Meloni…

Poslijepodne je u Senatu održana komemoracija kojoj su uz predsjednicu Senata Elisabettu Casellati prisustvovali i predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico i premijer Giuseppe Conte. Casellati je priopćila da “sjećanje na fojbe znači sjećanje na tisuće žrtava, sjećanje na egzodus i tragediju stotina tisuća Talijana protjeranih s njihovih prostora te je to moralni imperativ i temeljno učenje koje treba prenijeti novim generacijama. Previše se godina o toj drami vodila neka vrsta građanskog kulturnog rata koji je doveo do protupovijesnog, protutalijanskog i protuhumanog negacionizma.” Salvini je preko društvenih mreža priopćio kako bi Dan sjećanja trebao cijelu zemlju ujediniti u sjećanju na tisuće “žena, muškaraca i djece masakriranih samo zato što su bili Talijani. To je bilo pravo etničko čišćenje koje su proveli slavenski komunisti, i ne samo oni.”

“Potrebno se sjećati tih događaja iz prošlosti kako se u budućnosti više ne bi dogodilo takvo zvjerstvo”, poručio je Salvini i dodao kako je žalosno što ima još onih koji smatraju da postoje mrtvi prvog reda i mrtvi drugog reda, po kojima su ti “Talijani malo manje mrtvi jer su ih ubili komunisti”, ali dodao je da ima još mali broj takvih negacionista. I ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Facebooku je poručio kako su “predugo bili zaboravljeni oni ubijeni i bačeni u krške jame, fojbe, simbol terora, ubijeni u logorima ili primorani na egzodus”. Mnoge talijanske civile u Furlaniji-Julijskoj krajini, Kvarneru i Dalmaciji “eliminirale su jugoslavenske milicije na koncu i poslije Drugog svjetskog rata”. Di Maio poziva da se ne zaborave ti događaji koje treba pretvoriti u učenje i veličanje vrijednosti mira. Zaborav i negacija nepravde i smrti najgori su neprijatelji s kojima se treba suočiti kako ni jedno mučenje ili ubojstvo u bilo kojim povijesno-političkim okolnostima ne bude zaboravljeno, već da bude upozorenje i novi put. “Mržnja izaziva osvetu” Predsjednik republike Sergio Mattarella priopćio je, kako je objavljeno u nedjelju na stranici Quirinala, sjedištu talijanskih predsjednika, kako još ima onih koji niječu fojbe, ali se danas treba sukobiti s jakim osjećajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema onome što se dogodilo u povijesti. A ti događaji “uče nas da mržnja izaziva osvetu, diskriminaciju i hrani drugu mržnju i nasilje”.

Na ovogodišnji Dan sjećanja, ustanovljen odlukom parlamenta 2004., politički čelnici uglavnom su se okomili na one koji su negirali tragična stradanja Talijana, a takvih je u Italiji bilo mnogo. Bilo je i onih koji nisu htjeli pomoći talijanskim izbjeglicama, nazivali su ih fašistima i govorili im da se vrate odakle su došli u Italiju. Nakon što su bili protjerani iz tadašnje komunističke Jugoslavije, Talijani su i u Italiji godinama živjeli u posebnim kampovima, zanemarivani, pa i vrijeđani. Danom sjećanja nastoji se ispraviti ta nepravda. A Meloni traži i da se oduzme odlikovanje koje je Italija svojedobno dala Titu, piše Večernji list.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.