12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Prosvjed aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije protiv komemoracije na Bleiburskom polju. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

NIKAD JAČI NADZOR Komemoraciju na Bleiburgu osiguravat će Kobre, helikopteri, protueksplozivni timovi…

Autor: Dnevno

Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju. Uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će paziti čuvati austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske, piše Večernji list.

“Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju, pojašnjava za Večernjak Rainer Dionisio iz koruške policije. Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske, dodaje. Porast broja sudionika, jer lani ih je bilo 10 tisuća, razlog su za angažman većeg broja policajaca, no policijska nazočnost ima svrhu i spriječiti moguće tenzije, provokacije i sukobe.

Ukupno će 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven videonadzorom. Ovogodišnja policijska akcija je planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D”. To znači da će se problematična situacija prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje.

U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju, upozorava R. Dionisio iz austrijske policije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.