Najpoznatija riječka aktivistica za Dnevno: Vrlo simbolično! Znate li što se zapravo krije iza incidenta s talijanskom zastavom?

Autor: Dnevno

Nekoliko je osoba noćas objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci u kojoj se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke. Istovremeno, u Trstu je postavljen spomenik Gabrieleu D’Annunziu koji je 1919. godine sa svojom paravojnom postrojbom okupirao Rijeku, za koju je smatrao da pripada Italiji. Pored toga, provokacije u tom kontekstu mogli smo čuti i od talijanskih političara. O svemu tome, svoj komentar za Dnevno dala je riječka aktivistica i voditeljica udruge “Primorski Hrvat”, Vedrana Spadoni.

“Rijeka drži neslavni rekord u kontinuitetu komunista na vlasti, a oni su nastavili, bez većih potresa, prijeratnu kroatofobnu politiku. Zbog toga Obersnel s lakoćom ugošćuje neofašiste iz Rima i apologete velikosrpstva, a prijeti hrvatskim nacionalistima. Ovakvi skandali dolaze kao naručeni vlasti koja uživa imunitet od kaznenih progona. Sprega s pravosuđem je katastrofalna. Italija i Srbija drže svoje ekspanzionizme uvijek spremne, ali to ne bi bio problem da su na vlasti odgovorni domaćini, umjesto potkupljivih, deklasiranih apatrida.

Incident se zbio na trgu protalijanskog autonomaša koji je dobio ime ovoga ljeta kao dio paketa političkog potkusurivanja. Simbolično, Zanella je bio zaslužan za osnivanje najeksponiranije riječke iredentističke grupe i pozdravio je dolazak D’Annunzija u Rijeku.

Koketiranje s autonomašima, iredentom i velikosrpstvom ove, u biti neojugoslavenske gradske vlasti, pokazuje dokud može ići ideološki bankrot takozvane “ljevice” koja je svoju platformu nekad zasnivala na klasama.”

Foto: Spomenik  Gabriele D’Annunzio u Trstu, otkriven na stotu godišnjicu okupacije Rijeke

Hrvatska je uputila prosvjednu notu talijanskom veleposlaniku u Zagrebu osuđujući postavljanje statue. Hrvatski ministar vanjskih poslova poručuje da najstrože osuđuje ovaj čin i smatra da ovakva ponašanja imaju cilj poremetiti prijateljske i dobrosusjedske odnose između dvije zemlje.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.