INTRIGE: Zašto na Titovom grobu nema petokrake i što je svećenik radio u njegovoj bolničkoj sobi?

Autor: Dražen Krajcar

Oko pokojnog jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita još uvijek, skoro 40 godina od njegove smrti, prepričavaju se svakojake legende koje intrigiraju javnost.

Jedna od zagonetki koja posebno intrigira je zašto na Titovom grobu, u beogradskoj Kući cvijeća, nema petokrake.

Jedno od objašnjenja je da je projektant mauzoleja, inženjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj. Tamo je vidio kako na grobovima mnogih velikana pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. To mu je dalo ideju i tako je dizajnirao Titov grob.

Drugu pak teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz: 

“Zato što greškom prilikom pokopa kada je napravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bila iz dva dijela kao kutija presječena napola. A poslije se nije mogla staviti petokraka jer bi stajala na sredini i bila bi krivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to.” 


Prema trećoj, znatno zabavnijoj i manje vjerovatnoj tezi, tvrdi se da je Tito bio tajni vernik.

Naime, u svojoj uzabavnoj knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita” slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika.

“Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru”, piše Petan, “u veljači 1980. poželio je razgovarati sa svećenikom! Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku, tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se odazvao na poziv u Klinički centar, ali Titovi tjelohranitelji mu nisu dopustili da uđe. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i dugo razgovarao s Titom. Uskoro, u ožujku, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u Njemačku, gde je 28. ožujka poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, pod kotačima kamiona. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a žejlela zataškati”, zaključio je Petan.

Što je prava istina najvjerojatnije nikada nećemo saznati, a u međuvremenu će najvjerojatnije iskrsnuti i druge teorije.

Wikimedia

Autor:Dražen Krajcar
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.