ilustracija

Hrvatski zastupnici u EP: ‘Hrvatska je spremna za Schengen ma što Slovenci pričali’

Autor: M.J.

Sutra se očekuje potvrda Komisije za ulazak Hrvatske u schengenski prostor, a mi u cijelosti donosimo današnje priopćenje za medije:

”Svih 11 hrvatskih zastupnika u EP-u: Hrvatska je tehnički spremna za Schengen, sutra očekujemo potvrdu Komisije!

 „Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen koje provode slovenski zastupnici, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u schengenski prostor“, zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

„Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

– Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

– Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.” 

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu su:

Borzan Biljana,
Flego Valter,
Kolakušić Mislav,
Matić Predrag Fred,
Picula Tonino,
Ressler Karlo,
Sinčić Ivan Vilibor,
Sokol Tomislav,
Šuica Dubravka,
Tomašić Ruža i
Zovko Željana.

 

Autor:M.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.