Borna Filic/PIXSELL

Znate li što sve i koliko plaćate pri registraciji vozila?

Autor: dnevno.hr

Cijene tehničkog pregleda i ekotesta u nekim stanicama za tehnički pregled  mogu varirati od nižih do nešto viših, no ne radi se o velikim iznosima

Nova godina donijela je i nekoliko novih pravila vezanih uz registraciju osobnih vozila, a jedna od najvećih novosti jest ta da pri izdavanju tablica, registraciji i promjeni vlasništva građani više neće morati na policiju, već će taj posao odrađivati stanice za tehnički pregled.

Tijekom svakog tehničkog u stanici za pregled plaća se i 115 kuna za produljenje prometne i ostale dokumentacije, što se prije na policiji moglo napraviti za pet kuna.

Međutim, ovjera prometne samo je jedna od pet naknada koje se plaćaju na tehničkom pregledu. Odmah na početku potrebno je platiti sam pregled što u prosjeku stoji oko 200 kuna, ovisno o stanici u kojoj registrirate.

Ekotest za benzinca prosječne zapremnine motora i snage te starog pet godina košta oko 120 kuna, što trošak pregleda ispravnosti vozila diže na 320 kuna, pokazuje računica tportala.

Administrativne pristojbe sljedeće su koje će vas udariti po džepu nakon što se utvrdi da je vozilo spremno za promet. Prva je naknada za ceste od 374 kune, na koju treba dodati i 38 kuna posebne naknade za okoliš, što ukupan trošak tehničkog, bez poreza i police obveznog autoosiguranja ili kaska, diže na 732 kune.

Konačno, tu je i porez na cestovna motorna vozila, koji na ovom primjeru posve uobičajenog benzinca od 1600 kubičnih centimetara zapremnine motora doseže i do 500 kuna, što trošak cijelog procesa podiže na 1232 kune.

Cijene tehničkog pregleda i ekotesta u nekim stanicama za tehnički pregled  mogu varirati od nižih do nešto viših, no ne radi se o velikim iznosima.

Podsjetimo, od 2018. godine osim produljenja važenja i izdavanja prometnih dozvola, u stanicama za tehničkimože se napraviti i promjena vlasništva nad vozilom, prva registracija i odjava vozila. Prijenos vozila u Hrvatskoj stajat će vas 122 kune – 57,5 kuna za poslove koji prethode novoj registraciji i 54,5 kuna za izdavanje nove prometne.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.