Foto: facebook

Vukušićev komentar na odluku suca Markovića: ‘KAKVA SRAMOTA ZA HRVATSKO PRAVOSUĐE!’

Autor: Dnevno

Psihijatar Herman Vukušić na svojem se Facebook profilu osvrnuo na postupak zadarskog suca Ivice Markovića, koji je odbio pritvoriti sedmoricu osumnjičenih za uzastopno grupno silovanje 15-godišnjakinje u Zadru.

U objavi pod naslovom “Tko nam to sudi (III) – sramota u Zadru” iznio je činjenicu da smo u vrhu Europske unije po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika, a suci su plaćeni po posebnom zakonu “i maltene kao stalež budu država u državi”. Podsjetio je na izjave Đure Sesse, čelnog čovjeka sudačkog ceha  da u Hrvatskoj pravosuđe nije toliko loše, već da je loša percepcija o pravosuđu. “Pa kakva drugačija percepcija o pravosuđu može i biti u zemlji u kojoj zakoni i društvene norme koje vrijede za ostale građane ne vrijede za suce, a njihove presude i ponašanje u sudnici konstantno izazivaju sablazan cijele Hrvatske javnosti???”, napisao je Vukušić.

“Moram li ovdje spomenuti prebrzu vožnju jednog uvaženog suca, slučaj pokojnog Kristijana koji je umro u zatvoru i riječi negodovanja sutkinje koje je morao slušati Marijan Živković kada je u sudnici pokazao fotografije svojih poginulih sinova-heroja?”, nastavio je u oštrom tonu.

“I na koncu, kao šlag na tortu, imamo jučerašnju odluku suca Županijskog suda u Zadru, Ivice Markovića, koji je odbio pritvoriti sedmoricu osumnjičenih za uzastopno grupno silovanje 15-godišnjakinje”, piše Vukušić zgrožen činjenicom da su se svi slučajevi koje je izbrojao, dogodili u zadnjih nekoliko mjeseci.

“Premda se u ovom slučaju radi o dvojci maloljetnika i pet mlađih punoljetnika, sucu Markoviću na raspolaganju je bio cijeli niz penalnih postupaka i mjera kojim bi, ako ništa drugo, odao pijetet i poštovanje traumi koju je proživjela ova jadna djevojčica”, piše psihijatar Vukušić i nastavlja: “Umjesto toga, ona se javno u Zadru proziva da je počinitelje provocirala da je godinu dana uzastopce siluju – i nikome ništa!”

“Stoga, odluku suca Markovića smatram uvredom kako za samo hrvatsko pravosuđe, tako i za sve razumne i empatične ljude u Hrvatskoj koji suosjećaju sa žrtvama takvog pravosuđa”, zaključio je Vukušić i pozvao sve nezadovoljne zbog stanja u pravosuđu da se konačno organiziraju, “jer od sudačkih udruga i nadležnih državnih tijela očito nema koristi. A Jelena Veljača nam je lijepo pokazala kako se to radi…”.

Objavu psihijatra Vukušića prenosimo u cijelosti:

“TKO NAM TO SUDI (III) – SRAMOTA U ZADRU😡

Znate li, dragi moji FB prijatelji, da smo u samom vrhu EU po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika?

Također smo se kao država pobrinuli da suci budu plaćeni po posebnom zakonu i maltene kao stalež budu država u državi.

Sjećate li se također nedavne izjave čelnog čovjeka sudačkog ceha, Đure Sesse, da u Hrvatskoj pravosuđe i nije toliko loše već da je loša samo percepcija o pravosuđu?

Pa kakva drugačija percepcija o pravosuđu može i biti u zemlji u kojoj zakoni i društvene norme koje vrijede za ostale građane ne vrijede za suce, a njihove presude i ponašanje u sudnici konstantno izazivaju sablazan cijele Hrvatske javnosti ???

Moram li ovdje spomenuti prebrzu vožnju jednog uvaženog suca, slučaj pokojnog Kristijana koji je umro u zatvoru i riječi negodovanja sutkinje koje je morao slušati Marijan Živković kada je u sudnici pokazao fotografije svojih poginulih sinova-heroja?

A pričam o slučajevima od prije samo par mjeseci…..

I na koncu, kao šlag na tortu, imamo jučerašnju odluku suca Županijskog suda u Zadru, Ivice Markovića, koji je odbio pritvoriti sedmoricu osumnjičenih za uzastopno grupno silovanje 15-godišnjakinje 😮😮😮

Premda se u ovom slučaju radi o dvojci maloljetnika i pet mlađih punoljetnika, sucu Markoviću na raspolaganju je bio cijeli niz penalnih postupaka i mjera kojim bi, ako ništa drugo, odao pijetet i poštovanje traumi koju je proživjela ova jadna djevojčica.

Umjesto toga, ona se javno u Zadru proziva da je počinitelje provocirala da je godinu dana uzastopce siluju – i nikome ništa!

Stoga, odluku suca Markovića smatram uvredom kako za samo hrvatsko pravosuđe, tako i za sve razumne i empatične ljude u Hrvatskoj koji suosjećaju sa žrtvama takvog pravosuđa.

Ujedno, sve nas koji smo nezadovoljni i ljuti zbog ovakovog stanja u pravosuđu pozivam da se konačno organiziramo, jer od sudačkih udruga i nadležnih državnih tijela očito nema koristi😡

A Jelena Veljača nam je lijepo pokazala kako se to radi…..”, napisao je Vukušić na Facebooku.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.