Wikimedia

Vukovarski ogranak SDSS-a pozdravio odluku Ustavnog suda

Autor: Dnevno

Vukovarski SDSS pozdravio je odluku Ustavnog suda s kojom je javnost upoznao predsjednik Miroslav Šeparović, a odnosi se na ostvarenje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru, izvijestili su iz te organizacije, dodajući kako je dio odluke Ustavnog suda na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara zalažu godinama.

“Dio odluke potpuno je na tragu onoga za što se vijećnici SDSS-a zalažu već godinama i na što ukazuju kao neophodnost i potrebu. Posebno optimističnom promatramo činjenicu da je Ustavni sud odredio imperativan rok do kojeg gradske strukture trebaju postupiti po vlastitom statutu. A to je mjesec listopad ove godine”, navode iz vukovarskog SDSS-a.

Također poručuju kako će državne institucije, a prije svega tijela grada Vukovara, u vijećnicima SDSS-a kao i drugim manjinskim tijelima, imati “maksimalnu podršku kako bi u gradu konačno i praktično zaživjela primjena niza manjinskih zakona”, čime bi se podigla kvaliteta života ne samo manjinskih zajednica, u ovom slučaju srpske manjine, već i svih građana Vukovara.

Ranije danas na konferenciji za medije predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović obrazložio je odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti. Tako je, primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao prije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava.

Istovremeno, Ustavni sud nije prihvatio zahtjev u odnosu na odredbe statutarne odluke kojom je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine na području Vukovara “osiguravaju kad se steknu uvjeti”.


Šeparović je rekao da Ustavni sud zabrinjava što gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke te o tome obavijeste sud. “U listopadu moraju vidjeti koja se prava individualna i kolektivna, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu s Ustavnim zakonom, zadržao si je mogućnost da je ukine”, rekao je Šeparović.

Iako to nije izrijekom navedeno, na novinarsko pitanje je potvrdio da je među tim odlukama i ona o ćiriličnim natpisima u Vukovaru.

 

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.