Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vojnik iz Tomislavgrada: Je li ovo Plenkovićeva zamjena za Milijana Brkića?

Autor:

Brkić proživljava najteže dane.

Otkako je “briselski dečko” Andrej Plenković preuzeo kormilo HDZ-a, ne prestaju glasine o nesuglasicama koje ima s drugim čovjekom stranke, Milijanom Brkićem, s kojim premijer ne može naći zajednički jezik. Za razliku od europskog premijera, Brkić je čovjek čvrstih, konzervativnih stavova koje se ne libi javno izreći, a iz Plenkovićeva kuta gledanja, to ne pridonosi profiliranju HDZ-a u desnom centru, što je najavio kada je preuzeo stranku.

No, nužda zakon mijenja pa je i Plenković, prelazeći iz europske u hrvatsku političku baru, morao popustiti kako bi opstao, a broj preferencijskih glasova koje je Brkić osvojio na parlamentarnim izborima pokazao je kako će on biti najčvršći uteg Plenkovićevoj centrističkoj Vladi. Upravo se zbog toga stječe dojam kako se premijer po svaku cijenu nastoji riješiti Brkića, a time i njegova utjecaja na stranku. Tako se, otkako je Plenković na čelu vladajuće stranke, ali i Vlade, svako malo zakotrlja afera koja se doima kao pucanj u Brkića, za koji se, doduše, naknadno uspostavi da je  pucanj u prazno.

Svjedočili smo svojevremeno aferi s pozajmicama, kojom se pokušavalo kompromitirati Brkića, ubrzo potom u javnost je dospjela priča s koncesijom na Zlatnom ratu, a posljednja u nizu afera od koje se Brkić mora braniti pred očima javnosti jest afera SMS koju je uoči užeg kabineta vrlo žestoko prokomentirao i sam Plenković. Premijer je konstatirao kako priča s fabriciranim SMS-ovima i dojavom Vargi treba biti što prije raščišćena te kako očekuje angažiran pristup policije i DORH-a. Ujedno, potvrdio je kako je s Brkićem u kontaktu, a po svemu sudeći Plenković kontaktira i s osobama koje bi u doglednoj budućnosti, kada i ako za to bude potrebe, mogli zamijeniti Brkića. A zamjena za Brkića ovih se dana, uoči europskih izbora, ozbiljno traži, jer novi obrisi afere u kojoj je Brkić obilježen kao osumnjičeni u predistrazi stranaka jednostavno ne idu u prilog te se sumnja da je Plenković taj koji je s drugim čovjekom stranke raskrstio. I izjave ministara, ali i Jandrokovića koji se diskretno ograđuju od potpredsjednika Sabora Brkiću ne idu u prilog. No, sva se ova priča HDZ-ovim kuloarima kotrljala i prije no što su novi obrisi afere SMS zaintrigirali javnost. Konkretnije, da je Plenković završio suradnju s Brkićem, dalo se naslutiti na nedavnom izbornom saboru Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”. Riječ je o susretu koji se odvio nešto prije Penavina prosvjeda u Vukovaru, u vremenu kada je Plenković jasno dao do znanja Penavi da mu nitko neće govoriti s kime će surađivati u Vladi.

Ne treba u kontekstu te priče odbaciti ni istup Gordana Jandrokovića, koji u političkim krugovima slovi i kao premijerov trbuhozborac. On se kritički osvrnuo na one koji propituju jesmo li dovoljno Hrvati i katolici. Baš u tom periodu, kada se predsjednik Sabora osokolio, stigla je afera koja neugodno kompromitira Brkića, a javnosti se obratio i general-bojnik Miljenko Filipović podržavajući Plenkovića, što su poznavatelji prilika u HDZ-u protumačili kao marginalizaciju Milijana Brkića, i to metodom koja jako podsjeća na onu što su je on i Karamarko svojedobno rabili obračunavajući se s Kujundžićem i Prgometom, koji su potom napustili stranku.

Filipović je, dajući vjetar u leđa Plenkoviću, poručio kako Penavin prosvjed ne podupire jer su to teme s kojima ne treba politizirati. Nakon tog govora, koji je, doduše, u dijelu javnosti prošao relativno diskretno, u političkim krugovima počelo se nametati pitanje je li Filipović svojevrsna Plenkovićeva zamjena za Brkića kojom bi umirio desno krilo stranke u slučaju Brkićeve eliminacije, koja nije nemoguća u dogledno vrijeme. Inače, Filipović je rođen u Tomislavgradu, iza sebe ima zavidan vojni put, a ujedno spada u skupinu časnika koje je 2000. godine umirovio bivši predsjednik Stipe Mesić. Nakon umirovljenja se povukao s javne scene i okrenuo poduzetničkim pothvatima, pa tako u njegovoj biografiji stoji crtica da je vodio tvrtku SINACO, koja se bavila sigurnošću. Riječ je o tvrtki koja je iz sudskog registra eliminirana 2014. godine, a na političku pozornicu vraća se s Karamarkovim dolaskom na čelo HDZ-a, a ostaje i uz Plenkovićevu Vladu. Koliko će to trajati i što će mu to zaista donijeti, tek će se vidjeti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.