Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U strogoj tajnosti: Nikad veći ‘fajt’ u Vladi! Padat će glave

Autor:

Jednu od najnezahvalnijih uloga u Vladi premijera Andreja Plenkovića sasvim sigurno ima Milan Kujundžić, čelni čovjek posrnulog hrvatskog zdravstva, koji se po svemu sudeći na tom polju ne snalazi najbolje. Svaka njegova revolucionarna reforma i prijedlog bivaju dočekani na nož, a iz njegovih poteza doima se kako u svemu tome ne uživa značajnu potporu premijera Andreja Plenkovića.

Da je tome tako potvrđuju i turbulencije koje se daleko od očiju javnosti, odvijaju u Vladi, nakon što se počelo javno progovarati o njegovom prijedlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju. Prijedlog je ovo kojim se predviđa rast cijena cigareta i alkohola za čak 50 posto, što pak nije naišlo na odobravanja u Ministarstvu financija kojim ravna Zdravko Marić, čovjek koji uživa veliko Plenkovićevo povjerenje. Ministar Marić i njegov resor ne podržavaju Kujundžićev prijedlog, a u skladu s time o istom su se negativno očitovali, jer su stava da se načinom, koji predlaže Kujundžićev zakon, ne bi smanjili gubitci u zdravstvenom sustavu koji su, najblaže rečeno, enormni.

Nije ovo prvi put da Marić spušta lopticu i smiruje Kujundžićeve nadobudne ideje, jer prvi blagajnik Lijepe naše i ranije je javno isticao kako dugove u zdravstvu ne treba riješavati samo na prihodovnoj, već i na rashodovnoj strani, odnosno uštedama. Dizanje poreza, iako je riječ o porezu na cigarete i alkohol za Marića u ovom trenutku naprosto nije opcija. Iz toga je razvidno kako Kujundžić ni ovoga puta neće uspjeti pokrpati rupe u svojem resoru, svom trudu usprkos, a da je riječ o kompleksnoj i nezavidnoj zadaći jasno je svima onima koji unazad dva desetljeća pomno prate zbivanja u zdravstvu koje je odavno teško bolesno.

Osim što Kujundžić ne uspijeva sanirati stanje u Ministarstvu zdravstva, sve su glasnije kritike na račun njega samoga, kako iz resora kojega vodi, tako i iz Vlade. Da se netko od vladajućih s javnošću igra ”pokvarenog telefona” moglo se naslutiti i prije nekoliko mjeseci kada je Kujundžić najavio podizanje poreza na cigarete, alkohol, mobitele i kocku, kako bi se sanirali problemi u zdravstvu.

Znakovito, njegova najava uslijedila je nedugo nakon što je ministar financija Zdravko Marić poručio da ”neće biti povećanja poreza”. U skladu s time postavilo se pitanje ima li Kujundžić potporu kolega u Vladi za provedbu svoje ideje, ili pak solira testirajući bilo javnosti, ali i onih koji su mu nadređeni.

Koliko je cijela najava čudna govori i istup potpredsjednika Vlade, HNS-ova Predraga Štromara, koji je kazao kako ovi Kujundžićevi prijedlozi u Banskim dvorima nisu dogovoreni. Sporna najava odvila se u vrijeme dok je Plenković boravio na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, a on sam, navodno, nije imao pojma što će njegov ministar zdravstva priopćiti javnosti.

Kujundžić se već neko vrijeme spominje kao jedna od najslabijih karika aktualne Vlade zbog nerješavanja problema u sektoru koji u problemima grca, a soliranja kojima premijer nije sklon zasigurno mu ne idu na ruku. Koliko je situacija ozbiljna svjedoče i glasine iz Vlade da premijer razmišlja o tome da se riješi Kujundžića te da na njegovu poziciju dovede svojeg bliskog prijatelja Dragu Prgometa, ili pak mladu HDZ-ovu doktoricu Dijanu Zadravec. Sve je više glasnih Kujundžićevih kritičara, i to onih koji dopiru iz njegovih redova, a koji tvrde da Kujundžić i ovog puta solira, kao što je to činio i prije u nekoliko navrata. Plan za ukidanje koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne samo da je iznenadio liječnike i građane, već i zaposlenike Kujundžićeva kabineta koji su za tu ideju doznali iz medija.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.