Pixsell

U Osječko-baranjskoj županiji zbog kiša stanje kritično

Autor: hina

Zasad je sve pod nadzorom jer su sve službe, od vatrogasaca, policije i Hrvatskih voda do članova Stožera za zaštitu i spašavanje, na terenu.

U Osječko-baranjskoj županiji, zbog poplava uzrokovanih velikim količinama oborina, stanje je kritično, stanovništvo je u nekim dijelovima županije upozoreno da ne pije vodu iz bunara, a možda će se tijekom dana evakuirati mještani Lađanske i Dragotina, u blizini Đakova, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare župan i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Vladimir Šišljagić.

Šišljagić je rekao i kako je zasad sve pod nadzorom jer su sve službe, od vatrogasaca, policije i Hrvatskih voda do članova Stožera za zaštitu i spašavanje, na terenu, prate stanje i brinu se da se osiguraju dovoljne količine pitke vode onim mjestima kojima prijete poplave.

Posebno su ugrožene ceste. Zbog vode na kolniku za promet je zatvorena cesta Podgorač-Ostrošinci te cesta u Ribnjaku i Lađanskoj. Zatvorena je i lokalna cesta na dijelu od đakovačke obilaznice do Dragotina.

Zbog vode izlivene iz odvodnih kanala između Luga i Vardarca, mjesta u Baranji, promet teče uz prometnu signalizaciju, a tako je i na cesti između Ladimirevaca i Bizovca.

U više mjesta u Osječko-baranjskoj županiji voda je prodrla u podrume i dvorišta obiteljskih kuća, rekao je župan Šišljagić.

Dodao je da je kao župan u petak proglasio stanje elementarne nepogode zbog obilnih kiša i nevremena sredinom lipnja, a sada je svim lokalnim zajednicama poslan dopis da se načine dodatni izvještaji o šteti na poljoprivrednim usjevima i na svim ostalim materijalnim dobrima. Istaknuo je kako je riječ o golemim štetama.

U samo posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji palo je 60 litara kiše po četvornome metru, koliki je prosjek oborina za lipanj.

Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković izvijestio je da se i dalje očekuju oborine, “a samim tim i dolazak vodenog vala na Dunavu koji će utjecati i na vodostaj Drave” te da su spremne vreće s pijeskom i ostalo što treba za osiguravanje nasipa.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.